Siske Zwiers Projectleider Maatschappelijke Kunstonderwijs

Ik ben projectleider bij KOO. De projecten die ik onder mijn hoede heb zijn divers, zo organiseer ik projecten in het maatschappelijk domein, maar ook voor het speciaal basisonderwijs. Ik vind onze missie: juist daar waar het niet vanzelf gaat, heel erg belangrijk. Daarom zet ik me graag in voor speciale doelgroepen.

Waarom ben je bij KOO gaan werken?

In het laatste jaar van mijn Bachelor ben ik bij KOO terechtgekomen voor mijn onderzoeksstage. KOO had de wens om een project op te zetten voor kinderen in het speciaal basisonderwijs (SBO), en dat sprak mij erg aan. Zes maanden en een scriptie later was daar Droomweg; een bijzonder en inspirerend kunstproject waarin leerlingen van het SBO de mogelijkheid krijgen om hun onaangeraakte talent te ontdekken. Met die scriptie ben ik afgestudeerd en kreeg ik direct bij KOO de kans om mijn ideeën te vertalen van theorie naar praktijk.

Wat vind je leuk/mooi aan je werk bij KOO?

Ik word nog steeds heel blij als ik van kunstvakdocenten een terugkoppeling krijg over Droomweg. Als ik bijvoorbeeld hoor dat leerlingen die normaal gesproken niet praten na een beeldend workshop spontaan beginnen te vertellen over hun creatie dan doet dat goed. Of als ik hoor dat leerlingen die worstelen tijdens de normale lessen, tijdens de dansworkshop in vrijheid kunnen bewegen. Kunstonderwijs is waardevol, voor iedereen, maar voor deze leerlingen nog een beetje extra.

Waarom vind jij het werk dat KOO doet belangrijk?

Eén van de kunstvakdocenten vertelde me laatst over David. David is een leerling uit het speciaal basisonderwijs. Hij heeft autisme en praat eigenlijk nooit. Na de beeldend les kwam hij terug in de klas om vol trots aan de leerkracht te vertellen dat hij zo’n mooi beeldje met was had gemaakt. Dit is eigenlijk precies waarom ik mijn werk belangrijk vind.

Heb je gestudeerd? Zo ja, wat heb je gestudeerd? Of wat studeer je nu?

Ik heb een Bachelor Commerciële Economie afgerond. Hoewel de studie gefocust was op de creatieve industrie heb ik me er nooit helemaal op mijn plek gevoeld. Toch merk ik nu dat ik tijdens mijn opleiding wel geleerd heb om strategisch te denken en projectmatig te werken. Dat komt nu goed van pas! De afgelopen jaren heb ik naast mijn werkzaamheden voor KOO een master Cultural Analysis: Literature and Theory gevolgd aan de Universiteit Leiden.

Waar houd je je buiten werk mee bezig?

In mijn vrije tijd lees ik graag. Ik ben groot fan van Herman Hesse, maar lees ook graag kinderboeken. Het is een heel interessant genre. Denk er zelf maar eens over na; wat is een kinderboek precies? Wanneer beschouwen we iets als kinderliteratuur? Het zijn ogenschijnlijk onschuldige verhalen met vaak een onderliggende “volwassen” boodschap.

Om uit mijn hoofd te stappen vind ik het heel fijn om te sporten. Even niet nadenken, maar doen!