Rosa Cornelissen Projectondersteuner

Sinds april 2023 ben ik werkzaam bij KOO als projectondersteuner voor de Maatschappelijke projecten. De functieomschrijving zegt het al; ik ondersteun de projectleiders met administratieve werkzaamheden, materialen- en/of instrumentenbeheer en indien nodig help ik graag op locatie bij de projecten.

Waarom ben je bij KOO gaan werken?

Voor mijn werkzaamheden bij KOO werkte ik bij een cateraar in Den Haag. Ik organiseerde evenementen in musea en andere mooie locaties in Den Haag. Ondanks dat ik het voorrecht had om op deze locaties rond te lopen, miste ik het werken met kunst/in de creatieve sector.

Wat vind je leuk/mooi aan je werk bij KOO?

In mijn tweede week mocht ik mee naar het project Ontdek het Orkest. Kinderen van verschillende basisscholen hadden een programma gevolgd op school en ter afsluiting mochten ze meespelen met het Residentie Orkest. Voor sommige kinderen was het de eerste keer in een theater. Ik heb genoten van het optreden, maar nog meer van de gezichten van de kinderen. De verwondering en het enthousiasme op de gezichtjes van de kinderen is ontzettend vertederend om te zien. Heerlijk om een steentje te mogen bijdragen om mensen te zien genieten en opbloeien van cultuur.

Waarom vind jij het werk dat KOO doet belangrijk?

Ik ben van mening dat cultuur je blik verruimt. Je leert niet alleen om – bijvoorbeeld – naar een schilderij te kijken, maar het is ook goed voor je persoonlijke ontwikkeling. Je leert dat er niet maar één weg naar Rome is, maar dat je op verschillende manier kunt kijken naar een gebeurtenis. Je leert om juist een ander pad te nemen dan de gebaande paden en je krijgt er vertrouwen in dat de andere paden je ook naar het juiste brengen. En dat die paden vaak juist leuker zijn omdat je open staat om nieuwe ervaringen op te doen. Daarom vind ik het fijn om bij KOO te werken. Om mensen die niet zo snel hiermee in aanmerking komen, wel die kans te geven.

Heb je gestudeerd? Zo ja, wat heb je gestudeerd? Of wat studeer je nu?

Ik heb de studie Interieur Architectuur/Meubelontwerp gevolgd aan de KABK in Den Haag. Daarna ben ik in de leer gegaan bij glasblazer Bernard Heesen in mijn geboortestad Leerdam, de glasstad. Voor mij het mooiste ambacht en het medium waar ik het fijnste mee heb gewerkt. Het is ontzettend fijn om met vloeibaar glas te werken omdat je het zo kan vormen zoals je wilt (als je heel veel hebt geoefend). Je moet ook het materiaal goed leren kennen omdat een ‘ongeluk’ in een klein hoekje zit. Het glas kan bijvoorbeeld barsten als het niet warm genoeg is. Door de blaaspijp te roteren probeer je het vloeibare glas onder controle te houden, maar het mooie van het materiaal is dat, wanneer je denkt dat je een ‘foutje’ maakt, juist de mooiste ontdekkingen tevoorschijn kunnen komen.

Waar houd je je buiten werk mee bezig?

Naast mijn werkzaamheden bij KOO heb ik Galerie Brandstof opgezet in Leerdam. Bij mijn geboortehuis hebben mijn ouders een oude koeienschuur omgebouwd tot vergaderruimte met uitzicht op een natuurgebied, met kleine natuurcamping en woonwagenverhuur. Hier was een mooie ruimte beschikbaar waar ik de galerie ben begonnen. Tijdens de lockdown had ik tijd om het plan helemaal uit te werken. In 2022 is de galerie voor het eerst open gegaan en deze is nu jaarlijks van mei t/m september in het weekend geopend. Elke maand exposeert een andere kunstenaar en geeft diegene een workshop in diens expertise. Het leukste hieraan is dat ik mijzelf kan blijven uitdagen en met mijn werkzaamheden als curator de tentoonstellingsruimte steeds anders kan inrichten.

Wat is jouw (creatieve) talent? En waar ben je ontzettend slecht in?

Ik probeer altijd een oplossing te vinden voor een ‘probleem’. Ik heb geen talenknobbel en vind het moeilijk om namen te onthouden. 

Wat zou je graag zelf nog willen leren?

Heel veel, hopelijk mag ik altijd door blijven leren. Maar daarbij ook als iets niet bij mij past – nadat ik het een kans heb gegeven – me er bij neer te leggen dat ik niet alles hoef te leren. Zoals boulderen. Mijn vriend klimt het liefste elke dag, maar ik ben er (i.v.m. hoogtevrees) achter gekomen dat het niet mijn sport is.