Portret van Gertjan Bots
Portret van Gertjan Bots

Gertjan Bots Directeur

Als Directeur bij KOO ben ik dagelijks bezig met alle interne en externe contacten. Ik volg de ontwikkelingen in de samenleving en signaleer kansen om via kunstonderwijs een positieve impuls te kunnen geven aan het welzijn van mensen. Hierdoor kan KOO voor steeds meer mensen in Den Haag zorgen voor goede kunstlessen.

Waarom ben je bij KOO gaan werken?

Ik was op zoek naar een organisatie die relevant is voor de samenleving en waar ik mijn eigen achtergrond – tussen de kunst en de bedrijfskunde – kan inzetten. KOO is een kleine organisatie die moet opereren in een omgeving die snel verandert. Daardoor wordt ook mijn ondernemerschap geprikkeld.

Wat vind je leuk/mooi aan je werk bij KOO?

Bij KOO werken bevlogen mensen die er alles over hebben om hun passie voor dansen, muziek maken, tekenen en alle andere mogelijke kunstvormen en vormtalen over te dragen. Iedereen bij KOO geeft daar op zijn of haar manier een waardevolle bijdrage aan.

Als je daar dan de mooie, hartverwarmende en soms ook ontroerende reacties van deelnemers aan onze projecten bij optelt snap je dat werken bij KOO heel prettig is!

Waarom vind jij het werk dat KOO doet belangrijk?

Een culturele basis leg je in het onderwijs. Veel te veel kinderen in Den Haag missen dat van huis uit en zijn aangewezen op de scholen om een basis culturele bagage te verkrijgen. Actief bezig zijn met kunst op een manier die de leerlingen op een andere manier hun brein en hun lichaam laat gebruiken dan ze gewend zijn, kan van grote invloed zijn op de manier waarop kinderen hun leven gaan inrichten. Het biedt meer mogelijkheden en een grotere gereedschapskist om de steeds veranderende samenleving in te gaan! Tot op hoge leeftijd – een ander speerpunt van KOO – blijft dit effect merkbaar.

Heb je gestudeerd? Zo ja, wat heb je gestudeerd? Of wat studeer je nu?

Over mijn studententijd is het eigenlijk beter geen uitlatingen te doen in het openbaar. Alleen al het feit dat dat alles bij elkaar 13 jaar geduurd heeft is natuurlijk niet per se een aanbeveling. Nooit volwassen worden en blijven spelen is daardoor wel een terugkerend iets… Voor mijn studieactiviteiten maakte ik een rondje door de Randstad: ik studeerde bedrijfseconomie in Rotterdam, geschiedenis in Leiden en Jazz-piano in Utrecht. Dat laatste combineerde ik met mijn eerste baan als docent aan de TU-Delft waar ik als game-designer ‘avant-la-lettre’ aan de slag ging.

Waar houd je je buiten werk mee bezig?

In mijn vrije tijd probeer ik zoveel mogelijk muziek te maken en te luisteren. Hockeywedstrijden van de kinderen kijken, zelf sporten en vrienden ontmoeten gooien daarbij alleen altijd roet in het eten.