Maurice Houdijk. Functie: Planning & Control
Maurice Houdijk. Functie: Planning & Control

Maurice Houdijk Projectleider kunstonderwijs

Ik ben voor KOO gaan werken omdat ik in de kunst- en cultuursector wilde werken. Ik maak zelf muziek en ga ontzettend graag naar een mooie voorstelling, expositie, concert of museum en vind het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen van kunst kunnen genieten.

Of ze het nou zelf doen of er alleen maar naar luisteren of kijken, maar het liefst allebei natuurlijk. Binnen KOO werken we altijd samen met partners zoals scholen, zorginstellingen of bijvoorbeeld de bieb. Dit levert een hoop leuke contacten op met betrokken en bevlogen mensen. En als je dan ziet wat er binnen de projecten met de deelnemers gebeurt, dan weet je weer helemaal zeker dat je voor de juiste organisatie werkt.

Wat vind je leuk/mooi aan je werk bij KOO?

Ik vind het fijn om met betrokken en bevlogen collega’s samen te werken in een organisatie die echt iets voor de samenleving doet. Met onze projecten bieden we mensen een waardevolle ontwikkeling binnen de actieve kunstbeoefening, of ze nou nog kind zijn of hoogbejaard.

Waarom vind jij het werk dat KOO doet belangrijk?

“Beauty will redeem the world”. Een beetje hoogdravend maar kunst doet veel met de mens. En volgens mij heeft de mens een intrinsieke behoefte aan kunst. Kijk maar naar de grottekeningen van tig jaar geleden. Kunst biedt troost, verwondering, nieuwsgierigheid, avontuur, verwerking, relativering, expressiemogelijkheid, enzovoorts. Daarom is het belangrijk dat we de mensen uit Den Haag de kans bieden om kunst te beoefenen.

Heb je gestudeerd? Zo ja, wat heb je gestudeerd? Of wat studeer je nu?

Ik was ooit grafisch technicus maar ben al gauw in de kunstsector gaan werken. Altijd aan de organisatorische kant. Daarnaast heb ik altijd gezongen en ben ik ooit aan de studie jazzzang begonnen op het Koninklijk Conservatorium. Daar ben ik mee gestopt omdat ik de opleiding veel te technisch vond met weinig belangstelling voor de artistieke kant. Er was te weinig aandacht voor de artiest die ik graag wilde worden. Daarnaast had ik een hopeloze toneelangst die ik pas veel later in mijn leven achter me heb kunnen laten. Weet je dat er veel artiesten zijn die als de dood zijn voor het toneel en paniekaanvallen hebben of over hun nek moeten voordat ze op kunnen?!

Waar houd je je buiten werk mee bezig?

Ik reis ontzettend graag! En dan is, ik durf het bijna niet te zeggen, Amerika een van mijn favorieten. Ik heb de meeste staten en grote steden wel bezocht. Dat land zit zo vol met natuur en cultuur: mooie indrukwekkende natuurparken en interessante steden met mooie architectuur en prachtige musea! Daarnaast zing ik, lees ik graag een goed boek, ga ik graag naar een mooie voorstelling of film en luister ik naar muziek zowel live als over de stereo-installatie.

Wat is jouw (creatieve) talent? En waar ben je ontzettend slecht in?

Ik zing (zie Spotify) en verder deel ik mijn motto met Pipi Langkous; “Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan”. En als het dan niet lukt dan heb je toch weer wat geleerd. Waar ik verder slecht in ben is geduld hebben terwijl ik tegelijkertijd een echte uitsteller ben. Niet altijd een fijne combinatie.

Wat zou jij iemand anders kunnen leren?

Ik help graag mensen en zou alles wat ik zelf kan ook aan anderen willen leren. Ik heb een aantal jaren lesgegeven in sociale vaardigheden aan diverse groepen mensen met een bijstandsuitkering. Mensen die lang uit het werkproces waren geweest maar ook mensen die nog maar kort in Nederland woonden. Ik kreeg van mijn collega’s altijd terug dat er regelmatig lachsalvo’s uit mijn lokaal kwamen van zowel mij als de cursisten. Humor en relativering zijn belangrijke ingrediënten in het leven voor mij.

Wat zou je graag zelf nog willen leren?

Ik zou wel willen leren zweefvliegen of ballonvaren. Het lijkt me geweldig om hoog in de lucht in de stilte naar beneden te kijken/glijden.