Rap voor z’n Raap

In Rap voor z’n Raap werken leerlingen in het speciaal (basis)onderwijs aan een kunstmanifestatie die bestaat uit muziek, film en beeldende kunst. Tijdens het proces krijgen leerlingen de ruimte om hun eigen verhaal te vertellen en hun creativiteit te verwerken in een video. Rap voor z’n Raap is ontwikkeld in het KOO-lab en geïnspireerd op de Loading Dock Sessie van Slagwerk Den Haag samen met Coach F. 

De lessenserie bestaat uit 10 tot 15 lessen met verschillende workshops. Voor elke school stellen we in overleg een eigen ‘arrangement’ samen dat past bij de het niveau en de behoeftes van de leerlingen. 

Beatworkshops

Samen met een docent van het Haags Hiphop Centrum gaan de leerlingen op een speciaal paneel experimenteren met beats. De klas maakt een eigen beat die de basis vormt voor de kunstmanifestatie.

Rapworkshops

Samen met een kunstdocent rap/spoken-word gaan de leerlingen een eigen raptekst schrijven op de beat die gemaakt is. Alles gebeurt stapsgewijs: Er wordt rustig kennisgemaakt met de groep en al spelenderwijs worden er zinnen/woorden/ideeën voor de tekst verzameld. 

Kunstenaar in de Klas: Optreden Slagwerk Den Haag en Coach F

Naast dat ze lesgeven zijn de betrokken docenten ook kunstenaars/makers. Ter inspiratie en verwondering geeft een slagwerker van Slagwerk Den Haag samen met Coach F een kort optreden in de klas. Dit optreden is geïnspireerd op de Loading Dock sessie

Percussieworkshops

Tijdens deze workshops door Slagwerk Den Haag krijgt de beat, die eerder is gemaakt, “reliëf” via slagwerk. Omdat Slagwerk Den Haag alledaagse voorwerpen als slaginstrumenten inzet, worden tijdens de workshop voornamelijk voorwerpen uit de klas/van thuis gebruikt.

Geluidsopnames

Tijdens de lessenserie worden er professionele geluidsopnames gemaakt van de rap en de percussieritmes. Dit gebeurt op school, en wordt gedaan door een docent van het Haags Hiphop Centrum. Deze opnames worden later samengevoegd met de beat en voilà: een toffe track is geboren.   

Videoworkshops

Om het verhaal visueel te ondersteunen en versterken maakt de klas een videoclip. Samen met een kunstdocent film bedenken de leerlingen een scenario die ze ook zelf uitvoeren.
* Een alternatief op de videoworkshops is dat een filmmaker een documentairestijl video maakt die als videoclip gebruikt wordt.

Beeldend workshops

Samen met een kunstdocent beeldend gaan de leerlingen aan de slag met het decor en/of props voor de videoclip.  

Presentatie

Tijdens een kunstmanifestatie op school worden de videoclips tentoongesteld. De precieze vorm gaat in overleg met de school. 

Logo Fonds Kind & Handicap
Logo Haags Hiphop Centrum
Logo Slagwerk Den Haag

Meer weten over Rap voor z'n Raap?

Logo KOO

KOO

Mijn KOO