KOO-lab

“Pak een fantastische kans met KOO-lab”

KOO-lab is een investeringsprogramma voor onze docenten community om kunstonderwijs te vernieuwen. Als docent kun je jouw eigen idee ontwikkelen of je wordt uitgenodigd om mee te werken aan een concept vanuit KOO. Als er behoefte is aan ondersteuning tijdens de onderzoeks en ontwikkelfase, dan staat het team van KOO klaar. Daar betrekken wij ook samenwerkingspartners bij. Door de mix van expertises ontstaan prachtige concepten en producten waar vraag naar is in het werkveld.  

KortomKOO-lab is een krachtige impuls aan ondernemerschap. Zowel voor docenten als voor KOO zelf.

“Dit is wat ik hoop dat KOO-lab oplevert voor de docent: Versteviging van diens (eigen gevoel van) docentschap, waardering van de scholen en daardoor: werk!!”

Annelies van Gent – adviseur Roos Plaatsman

Rap voor z’n Raap – Siggi Florentina

Het initiatief van een KOO-lab ligt meestal bij een docent, maar kan ook ontstaan omdat wij iets signaleren of wensen. Dat is het geval bij Rap voor z’n Raap, een rap-project dat al jaren draaide op verschillende speciaal (basis)onderwijs scholen in Den Haag.

Wij signaleerden dat Rap voor z’n Raap aan vernieuwing toe was en hebben Siggi Florentina gevraagd om hier mee aan de slag te gaan. We gaven Siggi een aantal richtlijnen, maar vooral veel ruimte voor haar eigen creatieve proces. 

Siggi nam de Loading Dock Sessie die ze samen met Slagwerk Den Haag heeft gemaakt als uitgangspunt voor haar KOO-lab. Samen met ons heeft ze dit vertaald naar een veelzijdige lessenserie voor het speciaal onderwijs. De kern van (de oude) Rap voor z’n Raap is behouden, maar nu met meer eigenaarschap voor de kinderen en meer aandacht voor het proces.

Ben je benieuwd geworden naar Rap voor z’n Raap? Ga dan naar de pagina van het project door hier te klikken.

 

Deze foto’s zijn gemaakt tijdens één van de lessen van de reeks: de beat-les door het Haags Hiphop Centrum.

‘Wat is mijn muziekstijl?’ – Marieke voor de Wind 

Scholen met kleine budgetten, het lerarentekort, corona en haar toekomstplan om op wereldreis te gaan waren voor Marieke inspiraties en de motivatie om digitale/hybride lessen te ontwikkelen.  In opvolging van haar lessenserie ‘Dieren’ voor de groepen 1 tot en met 4 heeft Marieke ‘Muziekstijlen’ voor de groepen 5 tot en met 8 ontwikkeld in KOO-lab.  Twaalf lessen van 30 minuten waarbij verschillende muziekstijlen van Rock tot Jazz en Latin voorbij komen. Met luistervoorbeelden, beeldmateriaal, gespeelde muziek en interactie door samen te zingen, verwerkingsopdrachten en een quiz.  

Marieke: “Vanwege de verschillende stijlen die ik behandel, zal elk kind zich op een bepaald moment aangesproken voelen. Elke soort muziek past voor mij bij een ander gevoel, heeft een andere functie. Daarnaast verbreed je hun blik op welke muziek er allemaal te zien en te horen is. Natuurlijk is ieder mens anders en heeft zijn eigen voorkeuren. Ik neem de kinderen mee op ontdekkingstocht en laat ze hun eigen muziekstijl vinden.” 

 

Onderzoek: Deze foto’s zijn gemaakt bij Marieke thuis en visualiseren haar onderzoeksproces tijdens het KOO-lab traject.

“Ik werd al blij van de naam KOO-lab: de terminologie lab: experiment, onderzoek, proces. Dat sprak mij aan en nodigde mij uit om ook mijn grenzen te verleggen in het onderwijs.”

Yvette Teeuwen

“Mijn gedachten en zoektocht worden gewaardeerd in KOO-lab. Ik word uitgedaagd om de ideeën die ik heb beter en strakker te maken en tot hun recht te laten komen in het onderwijs. Ik voel me gezien en gehoord.”

Judith Hofland

“Ik sta nu steviger in mijn creatieve schoenen, wat ik bedenk is mooi en leuk en van goede kwaliteit. Ik mag veel meer op mijn eigen creatieve intuïtie vertrouwen. Heel erg bedankt voor het vertrouwen en het geloof in mijn kunnen!”

Marieke voor de Wind

“Ik denk dat ik een heel inspirerende docent ben en dat ik met mijn jarenlange ervaring in New York en mijn expertise op het gebied van stem, jazz en songwriting heel veel kan bieden. Het blijft alleen lastig om al mijn ideeën te concretiseren en dat maakt KOO-lab interessant voor mij. Door KOO kan ik mensen kan bereiken die mij normaal niet bereiken.”

Roos Plaatsman

Zelf aan de slag in KOO-lab?

Je bent als docent vanaf het begin tot het einde intensief betrokken, er wordt dan ook zorgvuldig aandacht besteed aan eigenaarschap. Zo ondersteunen we de verkoop van het ontwikkelde materiaal, maken we afspraken over intellectueel eigendom en leggen we financiële obrengsten contractueel vast. Ben je nieuwsgierig, wil je graag kennismaken en je idee voorleggen, neem dan contact op met Krista via krista@koo.nl. Je kunt hiervoor het aanmeldformulier gebruiken om meer structuur aan te brengen in je idee, maar dat hoeft niet. De vragen op het aanmeldformulier worden dan later als uitgangspunt gebruikt tijdens de kennismaking. Aan jou de keus. 

Ideeën kunnen ingezonden worden vanaf december 2022. De einddatum voor onderzoek en ontwikkeling is eind juli 2023.

Let op: KOO-lab is alleen bedoeld voor docenten die lid zijn van onze docenten community. Wil je een KOO-lab indienen, maar ben je geen lid van de community? Geef dit dan aan in je mail of in het aanmeldformulier. Wanneer je verder in de procedure komt maken we je lidmaatschap in orde. 

Juist kunstdocenten hebben de creativiteit om kunstonderwijs te vernieuwen. Helaas blijft dit vaak bij een idee en is professionalisering door onvoldoende financiële beloning niet mogelijk. Tegelijkertijd kunnen maatschappelijke organisaties en scholen de kunstdocent niet altijd vinden. KOO speelt hierin een dankbare rol als bemiddelaar.

Wij signaleren de kansen in de markt en kennen de personen achter vraag (scholen en maatschappelijke organisaties) en aanbod (docenten) persoonlijk. KOO is daardoor een soort ‘hub’ voor kunstonderwijs en verrijkt de ideeën zowel vanuit de docenten als vanuit de vraagzijde om zodoende tot kansrijke, rendabele formats te komen. Naast een aanmelding vanuit een docent kan een vraag dus ook komen vanuit een samenwerkingspartner van KOO, of KOO zelf. Ben je geen docent, maar heb je wel een idee voor KOO-lab of wil je gewoon meer weten? Neem dan gerust contact op met Krista, via krista@koo.nl.

Een vraag over KOO-lab?

Logo KOO

KOO

Mijn KOO