PROJECT
In deze lessenserie worden de leerlingen meegenomen naar de oorsprong van het instrument Clave, zowel muzikaal als in materiaal. Een Clave wordt ook wel ‘de sleutel tot het ritme’ genoemd en is afkomstig uit Latijns-Amerika.
Leerlingen maken zelf claves uit ruw gekloofd hout en onderzoeken de klank van verschillende houtsoorten. Ze ervaren het samenspel met puls en ritme en verdiepen zich in de uitdagende ritmes uit de Afrikaanse en Caraïbische cultuur. Door zelf aan de slag te gaan met het maken en bespelen van claves, krijgen leerlingen een diepere waardering voor de culturele en muzikale betekenis van dit instrument.
Aan het einde van de lessenserie hebben de leerlingen niet alleen hun eigen claves gemaakt, maar ook inzicht gekregen in de rijke ritmische tradities van Afrika en het Caraïbisch gebied. Ze hebben praktische ervaring opgedaan met samenspel en ritmiek, wat bijdraagt aan hun muzikale ontwikkeling en begrip van wereldmuziek.
OVER
In de natuur zijn brengt mij in balans. Het waarnemen van processen in de natuur geeft mij verbinding met een groter geheel. Als ik claves en klankstaven maak geeft de handenarbeid een relatie met natuurlijk materiaal dat ik kan vormgeven, rekening houdend met de structuur, knoesten, stugheid en textuur. Met anderen muziek maken is telkens weer een belevenis van ontmoeten middels klank en ritme, nonverbaal.
“Door KOOlab kon ik een onderzoek starten naar Caribische muziek, het is in beweging gekomen. Ik ben connecties aangegaan die ik normaal gesproken minder snel zou aan gaan.”