Coen Wolfgram

Projectleider kunstonderwijs

Ik ben projectleider binnen het programma muziek. Ik heb een zestal basisscholen in Den Haag onder mijn hoede waarvoor wij muziekonderwijs verzorgen en ik coördineer de kunstlessen voor scholen die verband houden met het pakket ‘Maak kennis met de Kunstenaar’. Daarnaast ben ik inhoudelijk betrokken bij drie deelprojecten van Ontdek het Orkest (i.s.m. het Residentie Orkest): het Dirigeerproject, de Kist van de Componist en het Repetitiebezoek. Verder zit ik namens KOO in een werkgroep samen met o.a. Cultuurschakel en Blazen aan het Spui waarin we een route willen ontwikkelen van binnenschoolse naar naschoolse muzieklessen in Den Haag.

Waarom ben je bij KOO gaan werken? 

Ik ben in 1990 begonnen bij de Stedelijke Muziekschool Den Haag als docent klarinet. Later heb ik bij het Koorenhuis naast mijn docentschap verschillende coördinatietaken gehad zoals Senior Docent Blazers, programmeur van De Zaal,  projectleider Kinder Orkest Programma, het organiseren van workshopdagen en het Koorenhuis Celloconcours. 

Wat vind je leuk/mooi aan je werk bij KOO? 

Het is mooi om andere mensen deelgenoot te maken van je eigen passie voor muziek. Dat kan in directe zin als docent, maar ook indirect door vanuit KOO voor kunstvakdocenten de juiste voorwaarden te scheppen om hun kunstlessen goed te kunnen geven.

Waarom vind jij het werk dat KOO doet belangrijk? 

Door gebruik te maken van vermogens als verbeeldingskracht, creativiteit en empathie, is een mens in staat tot creëren en verandering. Met kunstonderwijs ontwikkel je deze vermogens, die niet alleen belangrijk zijn voor het maken en beleven van kunst zelf, maar ook in andere vakgebieden en in het sociale verkeer. Een chirurg of loodgieter die zich kan inleven in een probleem en een nieuwe oplossing bedenkt, is voor mij ook een kunstenaar. 

Heb je gestudeerd? Zo ja, wat heb je gestudeerd? Of wat studeer je nu? 

Ik heb aan de Muziek Pedagogische Academie in Leeuwarden mijn onderwijsbevoegdheid behaald. Daarna ben ik aan het Rotterdams Conservatorium afgestudeerd. Mijn hoofdvak was klarinet met als specialisatie kamermuziek en basklarinet.