Coen Wolfgram. Functie: Projectleider kunstonderwijs
Coen Wolfgram. Functie: Projectleider kunstonderwijs

Coen Wolfgram Projectleider Kunstonderwijs

Als projectleider heb ik een aantal basisscholen met structureel kunstonderwijs onder mijn hoede, en ben ik aanspreekpunt voor de daar werkende kunstvakdocenten. Tevens ben ik namens KOO inhoudelijk verantwoordelijk voor het lesprogramma Ontdek het Orkest (i.s.m. het Residentie Orkest). Naast mijn werk bij KOO geef ik met veel plezier als zelfstandige klarinetles.

Waarom ben je bij KOO gaan werken?

Ik ben in 1990 begonnen als docent klarinet bij de Stedelijke Muziekschool Den Haag, een voorloper van het latere Koorenhuis, waaruit in 2013 weer KOO is ontstaan. Al snel kreeg ik naast mijn docentschap verschillende coördinatietaken zoals o.a. Senior Docent Blazers, coördinator van De Zaal, projectleider van het Kinder Orkest Programma, en projectleider van het Koorenhuis Celloconcours.

Wat vind je leuk/mooi aan je werk bij KOO?

Het is mooi om andere mensen deelgenoot te maken van je eigen passie voor muziek. Dat kan in directe zin als docent, maar ook indirect door vanuit KOO voor kunstvakdocenten de juiste voorwaarden te scheppen en ze inhoudelijk te ondersteunen vanuit mijn eigen jarenlange leservaring.

Waarom vind jij het werk dat KOO doet belangrijk?

Door gebruik te maken van vermogens als verbeeldingskracht, creativiteit en empathie, is een mens in staat tot creëren en verandering. Met kunstonderwijs ontwikkel je deze vermogens, die niet alleen belangrijk zijn voor het maken en beleven van kunst zelf, maar ook in andere vakgebieden en in het sociale verkeer. Een chirurg of loodgieter die zich kan inleven in een probleem en vervolgens een oplossing bedenkt, is voor mij ook een creatieve kunstenaar.

Heb je gestudeerd? Zo ja, wat heb je gestudeerd? Of wat studeer je nu?

Ik heb aan de Muziek Pedagogische Academie in Leeuwarden mijn onderwijsbevoegdheid behaald. Daarna ben ik aan het Rotterdams Conservatorium afgestudeerd met als hoofdvak klarinet, en als specialisaties kamermuziek en basklarinet.