Kunstzinnige activiteiten voor bewoners van zorginstellingen

Over Kunstknuffel

Kunstknuffel biedt kunstzinnige activiteiten voor bewoners van zorginstellingen, met een specifieke focus op de afdelingen psycho-geriatrie (dementie) en somatiek (fysieke aandoeningen). De kunstactiviteiten dragen bij aan zingeving en het welbevinden van deze kwetsbare doelgroep. Naast een fijne tijdsbesteding bieden de activiteiten een betekenisvolle kunstbeleving waarin herinneringen vorm kunnen krijgen. 

De activiteiten worden verzorgd door professionele kunstvakdocenten die ervaring en affiniteit met deze doelgroep hebben. Wij investeren in scholing voor onze docenten en hebben in samenwerking met hen een methodiek ontwikkeld. Kunstknuffel betreft nadrukkelijk geen therapie, maar actieve kunstbeoefening. De ervaring leert dat het niet alleen waardevol is voor bewoners, maar ook voor familie, mantelzorgers en verzorgend personeel. De resulterende kunstwerken en muzikale uitingen zijn vaak persoonlijk, verrassend en ontroerend. 

Het Kunstknuffel Doeboek

In 2020 heeft KOO, samen met uitvoerende kunstvakdocenten muziek en beeldend, een methodiekboek ontwikkeld voor Kunstknuffel. Dit boek staat vol informatie over de organisatie, uitvoering en tips & tricks uit de praktijk. Het biedt gedetailleerde beschrijvingen en voorbeelden van de activiteiten, evenals besprekingen van doelstellingen, werkwijze en verwachtingen.

Het methodiekboek dient als inspiratiebron en als hulpmiddel voor iedereen die betrokken is bij dit project of vergelijkbare initiatieven. Tevens kan het dienen als leidraad voor iedereen die een dergelijk project wil opstarten. Neem gerust contact met ons op via clara@koo.nl als je meer wilt weten over het project of als je het digitale methodiekboek wil ontvangen.

Samenwerking

Kunstknuffel bestaat sinds 2018 en is in samenwerking met zorgaanbieder Florence tot stand is gekomen. 
Het project wordt mede mogelijk gemaakt door FCP, Fonds 1818, RCOAK, Fonds Sluyterman van Loo, Stichting Pape-Fonds en Gemeente Den Haag.

Meer weten over Kunstknuffel?

Logo KOO

KOO

Mijn KOO