Had Luuk (14) deze kans niet gehad op de basisschool, had Roosmarijn (kunstvakdocent dans) tijdens Droomweg niet gezien dat Luuk gek is op dansen (en zingen trouwens), had Luuk die Droombeurs niet gekregen.. dan waren we nooit bij DanceAble terecht gekomen. Voor ons is dat niet meer voor te stellen. Deze dansles is voor Luuk een essentieel onderdeel van zijn leven. Het helpt hem in een best moeilijke tijd/samenleving om gelukkig te blijven, daar is geen woord van gelogen.”


Update van Luuk’s verhaal
In 2021 schreven we over Luuk’s route van het project Droomweg naar de DanceAble cursus van Holland Dance Festival. (Heb je Luuk’s verhaal nog niet gelezen en ben je benieuwd? Klik dan hier.) Inmiddels zijn we bijna een jaar verder en gaat Luuk nog steeds met veel plezier wekelijks naar de dansles toe. We spraken Debby, Luuk’s moeder, over zijn ervaring de afgelopen tijd:

“Luuk heeft het nog steeds enorm naar zijn zin. Het dansen bij DanceAble is één groot feest voor alle deelnemers, het voelt bijna als familie. De kids spreken soms zelfs af in hun vrije tijd! Luuk geniet van alle danslessen, maar het allerleukste vindt hij de speciale danslessen of events in het Korzo Theater. Dit vindt hij helemaal het einde.

Dansen in Korzo
Begin april was er een gezamenlijke les geregeld in Korzo met de vereniging Spierziekten Nederland. Heel leuk om te zien (ik mocht stiekem kijken vanaf de tribune) hoe de mensen van Spierziekten Nederland werden meegenomen in het enthousiasme en de energie van de DanceAble groep. Luuk vertelde me achteraf dat hij dit elke week wel zou willen doen, hij kreeg er echt een energieboost van!

Een paar weken later mocht Luuk weer naar Korzo. Holland Dance Festival organiseerde daar een Teacher Trainer Course, speciaal voor docenten met belangstelling voor het werken met jongeren en/of kinderen met een beperking. De DanceAble groep van Luuk mocht tijdens de training course meedraaien met de workshops. Dit was onwijs gaaf. De workshops werden gegeven in samenwerking met de Britse Stopgap Dance Company, door docenten die ervaring hebben in het geven van inclusieve dansworkshops.

Waarde van de danslessen
Tijdens de workshops in Korzo kwamen we Roosmarijn (kunstvakdocent dans) tegen, zij deed aan de Teacher Training Course mee en vond het geweldig om te zien dat Luuk zo enorm is gegroeid in zijn dans. Dat komt mede omdat hij alles durft bij DanceAble. Hij kan zichzelf zijn, zijn eigen ding doen en laten zien en daar ontvangt hij regelmatig complimenten voor. Dan zie je hem groeien! Applaus is natuurlijk altijd leuk om te krijgen, maar extra belangrijk voor Luuk omdat hij veel uitdagingen tegenkomt in het dagelijks leven en op de middelbare school. Hoe heerlijk is het dan dat je op zaterdag kunt dansen en voelen dat er ook een hoop lieve mensen op de wereld rondlopen bij wie je wél jezelf kunt en mag zijn?!

Dus KOO en Fonds Kind & Handicap, nogmaals ontzettend bedankt voor deze kans!”


© Foto door Sjoerd Derine, gemaakt tijdens de Teacher Trainer Course van Holland Dance Festival.

Het Project Droomweg en de Droombeurs (voor kinderen in het speciaal (basis)onderwijs) worden mede mogelijk gemaakt door Fonds Kind & Handicap.