Annelies van Gent

Projectleider kunstonderwijs & Docentencommunity

Ik ben projectleider van een aantal superleuke scholen waar keien van kunstvakdocenten lesgeven. Binnen de maatschappelijke projecten ben ik verantwoordelijk voor een mooi project dat nog in de opstartfase is. Dat betekent dat ik met de school of organisatie in gesprek ga over de wensen voor het kunstonderwijs en vervolgens op zoek ga naar docenten die daar op hun plek zullen zijn. In de loop van het project hou ik contact met de docent, bezoek ik lessen en stem ik zaken af met de opdrachtgever. Daarnaast houd ik mij binnen KOO ook bezig met het programma Onderzoek, Ontwikkeling en Kennisdeling waarmee we onze docenten ondersteunen bij het uitvoeren van hun (toekomstige) opdrachten.

Waarom ben je bij KOO gaan werken? 

Mijn lange ervaring als muziekdocent, mijn behoefte om bezig te zijn met mensen en met kunst komen samen In mijn werk bij KOO. Hoe mooi kan je het hebben, als je ook nog eens kunt werken in een team met hele leuke, diverse en hardwerkende collega’s!

Wat vind je leuk/mooi aan je werk bij KOO? 

Het leukste van mijn werk is het contact met de kunstvakdocent, zeker als dat op de school of de locatie is waar hij/zij aan het werk is. Dat is waar het gebeurt en waar de leerling of deelnemer vol enthousiasme en creativiteit bezig is met muziek, theater, dans, beeldende kunst of zelfs een mooie combinatie daarvan. Ik word ook blij van het puzzelen en doordenken van plannen die we maken. Het werk dat voorafgaat aan het moment dat de docent aan het werk gaat is soms taai of zelfs frustrerend, maar het wordt altijd beloond met een kunstvakles in welke vorm dan ook, en daar doen we het allemaal voor. 

Waarom vind jij het werk dat KOO doet belangrijk? 

Voor mij is kunst een essentieel onderdeel van mijn leven. Het is een soort voeding in allerlei opzichten: ontspanning, doen, verwondering, plezier, samen met anderen. Kunstonderwijs is zo belangrijk omdat ik denk dat dat eigenlijk voor iedereen zo is, en dat in ieder geval iedereen moet kunnen ontdekken of dat voor hem of haar zo is. Een mooi voorbeeld daarvan is ons project Ontdek het Orkest dat we samen met het Residentie Orkest uitvoeren. Daarbij gaan de leerlingen op bezoek bij een repetitie van het orkest of mogen ze zelf dirigeren en daar de magie van het meedoen ervaren.

Heb je gestudeerd? Zo ja, wat heb je gestudeerd? Of wat studeer je nu? 

Ik heb Schoolmuziek (nu heet dat Docent Muziek) gestudeerd aan het Koninklijk Conservatorium. Een heerlijk brede studie met vakken als arrangeren, dirigeren, koorlessen, methodiek en natuurlijk stages. Daarvoor had ik al de PABO gedaan, maar met de opleiding aan het conservatorium kreeg ik de ideale combinatie van onderwijs en muziek.

Waar houd je je buiten werk mee bezig?

In mijn vrije tijd ben ik ook met kunst bezig. Ik zing graag en speel cello in onder andere Orquesta Típica Del Mosa (Tango!) en ik bezoek vaak musea en concerten. Daarnaast ben ik dol op bakken en tuinieren uit de losse pols.