Kleuren van vroeger is een van de maatschappelijke kunstprojecten voor ouderen. We richten ons met name op zelfstandig wonende kwetsbare ouderen en ouderen met beginnende dementie. Deelnemers gaan op een creatieve manier samen aan de slag en geven hun herinneringen en historie op een kunstzinnige manier vorm.

Kunstzone besteedde speciaal aandacht aan dit project. KOO-projectleider Clara Mesdag komt aan het woord en vertelt over kunstvakdocenten die dit werk vanuit hun hart voor de deelnemers met veel plezier doen. Ook vertelt ze dat docenten de deelnemers benaderen vanuit hun kunstenaarschap en dat dat de ouderen aanspreekt. Ze worden niet bezig gehouden, ze maken echt kwalitatief goed, mooi werk. Dat maakt het niet alleen waardevol voor de deelnemers zelf, maar ook voor hun verzorgers, partners en kinderen. Docent Astrid Dekkers vertelt wat het project bij deelnemers teweeg brengt.

‘Eén deelneemster heeft beginnende Alzheimer. Ze heeft haar hele leven geschilderd. Met ondersteuning en hulp maakt ze nu nog prachtig werk. Een andere deelneemster vindt juist de afleiding van het maken heerlijk. Ze piekert veel en de lessen geven haar rust. Haar werk heb ik ingelijst en we hebben er kaarten van gedrukt om naar familie te sturen.’

Lees hier het volledige artikel.