Wielen vertelt over een tweeling, Teun en Gijs, die samen opgroeit, waarbij de één een handicap heeft en de ander niet. Ze hebben telkens een ander vervoermiddel (step, fiets, rolstoel) en zijn altijd weer benieuwd wie het snelste kan.

Het leuke van het verhaal is dat het vooral gaat over twee broertjes die samen aan het spelen zijn en allebei snel willen gaan. Soms zijn ze blij, dan weer moe, boos of verdrietig. En ze zijn enthousiast; telkens zijn er weer nieuwe wielen!

Wielen nodigt uit tot een dialoog met kinderen. Bijvoorbeeld over wat een handicap is en hoe het is om een handicap te hebben. Hoe zou het zijn om een broer of zus te hebben met een handicap. Speel je dan anders samen? Wat zou hetzelfde zijn?

Online luisterverhaal met plaatjes
Muziekdocent, muzikant en creatief sociaal ondernemer Carmen van Haren hoorde van het bestaan van dit verhaal en legde het voor aan Stichting Voorall. Samen maakten ze een plan en vonden financiering voor de totstandkoming van een luisterverhaal met plaatjes.

Het audioverhaal werd opgenomen en er werden illustraties getekend. De samenwerking ging zo organisch dat er veel meer ontstond dan in het begin bedacht was. Zo kwam er een begeleidende soundtrack bij waardoor het verhaal nog meer tot leven komt en werden er meer plaatjes getekend, waar vervolgens een soort animatiefilmpje van werd gemaakt! Wielen ging rollen!

Wielen in de klas
Wielen is er nu. Online voor iedereen te vinden en te beluisteren en te bekijken. Speciaal geschikt voor kinderen van groep 4. Stichting Voorall biedt de link plus een gratis lesbrief aan voor Haagse basisscholen, vanuit hun missie om de wereld toegankelijker en inclusiever te maken. Én er is ook een gratis workshop voor Haagse basisscholen: Wielen in de Klas. Carmen komt dan samen met iemand in een rolstoel naar de klas om het verhaal te vertellen en creatief te bespreken samen (met het Wielen lied!).

Meer informatie
Wil je meer informatie? Ga dan naar: https://www.voorall.nl/alle-nieuwsberichten/wielen-een-luisterverhaal-met-plaatjes. Wil je meteen Wielen in de Klas boeken? Stuur dan een bericht naar info@muziekenspelatelier.nl.


Dit blog is geschreven door Carmen van Haren. Carmen is vakdocent bij KOO en verzorgt de KunstKnuffel, Kleuren van Vroeger en is onderdeel van de docenten community voor het Speciale Cursusaanbod van KOO.

Wielen is een kort verhaal van Aster Isk, naar een idee van Maaike de Groot
Stem, muziek, geluids- en beeldmontage: Carmen van Haren en Frank Jan Kat (Katakat)
Illustraties: Studio Eyal & Myrthe
Productie: Veld van Bloemen
Mede mogelijk gemaakt door Stichting Voorall en Fonds1818