Ondanks corona toch een ‘GAVE’ dag voor de leerlingen van De Bonte Vlinder en IVIO 

Het stond allemaal zo leuk gepland voor de leerlingen van het speciaal basisonderwijs IVO en De Bonte Vlinder: Festival GAAF op 10 november, als afsluiter van een serie naschoolse creatieve cursussen. Helaas gooide ook hier corona roet in het eten en kon het festival, dat zou plaatsvinden in theater De Vaillant, niet doorgaan. Om toch nog voor een leuke afsluiter te zorgen werd Festival GAAF online gehouden en kregen de kinderen een goodiebag op school uitgereikt. 

De naschoolse cursussen zijn onderdeel van het project Droomweg. Droomweg, in 2019 genomineerd voor de Onbeperkt070 prijs,  is een kunstproject voor kinderen met een uitdaging, waarbij zij stapsgewijs kennismaken met de verschillende kunstdisciplines beeldend, dans, muziek en theater. Voor regulier onderwijs zijn dit soort naschoolse cursussen vrij normaal, maar voor het speciaal onderwijs is dit moeilijker te organiseren. Veel kinderen gaan met de taxibus van en naar school, zodat een naschoolse cursus lastiger is te organiseren. Ook is de veilige omgeving waarin de cursus wordt gegeven van groot belang voor deze leerlingen. Om deze kinderen ook mogelijkheden te bieden om hun talent te ontwikkelen, organiseren KOO (de organisatie voor kunstonderwijs in Den Haag) en Fonds Kind & Handicap al een aantal jaar samen het project Droomweg. Aan het einde van het cursustraject worden de eindresultaten gepresenteerd op het slotfestijn Festival GAAF. In een echt theater! Naast het plezier dat de kinderen hebben, zijn de kunstlessen ook goed voor het zelfvertrouwen. Zo kwam afgelopen periode David naar zijn docent toe. David heeft autisme en praat eigenlijk nooit. Maar onlangs kwam hij na de les bij de docent om haar vol trots te vertellen: ”Ik heb zo’n mooi beeld gemaakt!” Dat is precies wat kunstonderwijs doet met deze kinderen! 

Festival GAAF is dit jaar vanwege COVID-19 een online festival geworden. Heel jammer, maar gelukkig zijn er leuke alternatieven ontwikkeld. De optredens van de kinderen kunnen allemaal online bekeken worden en de Zandtovenaar, die ook zou optreden op het festival, heeft speciaal voor de kinderen een exclusief filmpje gemaakt. Op de dag zelf leverden KOO en Fonds Kind & Handicap een goedgevulde goodiebag af bij de scholen, samen met cup cakes die door de Koekebakkers zijn gebakken. Ondanks alles werd het dus toch een echt GAAF festival!