Op 6 februari verlieten KOO-collega’s Rosa en Annelies hun Haagse standplaats voor een excursie naar Amsterdam, waar ze in het Conservatorium van Amsterdam het symposium Arts love Sciences bijwoonden.

Rosa
Rosa Cornelissen – Projectondersteuner
Annelies van Gent – Projectleider Kunstonderwijs & Docentencommunity

“De inspirerende bijeenkomst heeft zoveel indruk op ons gemaakt dat we dit graag met anderen willen delen via dit verslag.”

Het symposium werd georganiseerd door CASE (Centre for Arts & Sciences Education), een landelijke discipline overstijgende samenwerking van zeven hogescholen en een ROC. Zij richten zich op praktijkgericht onderzoek naar onderwijsvernieuwing op het snijvlak van kunst, wetenschap en technologie (OKWT) in de samenleving. 

De interdisciplinaire praktijken van kunstenaars en wetenschappers vormen een belangrijke inspiratiebron. Zij laten zien hoe vakoverstijgend onderwijs kan bijdragen aan nieuwe inzichten en oplossingen, vooral bij ‘wicked problems’: complexe vraagstukken die een brede, interdisciplinaire aanpak vereisen. Dit thema sluit aan op de onderzoeksagenda’s van het Lectorenplatform OKWT, dat al langer werkt aan vernieuwing op dit gebied.

Plenaire presentaties

1. Wat gebeurt er als je geneeskundestudenten leert kijken als een kunstenaar?

Hoofd Kunstzaken van het Amsterdam UMC en twee artsen benadrukten hoe belangrijk het is dat geneeskundestudenten leren kijken naar kunst. Ook wezen ze op de waarde van kunst in de openbare ruimtes van het UMC.

Geneeskundestudenten uit Amsterdam volgen in hun curriculum het vak ‘Kunst Kijken’. Een verassende manier om het creatieve brein van geneeskundestudenten te prikkelen. Tijdens dit vak bezoeken studenten een museum, waar ze een rondleiding krijgen van een conservator met als doel hun observatievaardigheden te verfijnen:  

  • Oefenen van observationele vaardigheden door kijken-in-lagen 
  • Uitstellen van een oordeel totdat alle informatie verzameld is 
  • Toetsen van het eigen oordeel aan dat van anderen 
  • Oefenen van overdrachtsvaardigheden (ik vertel wat ik zie aan iemand die dat niet ziet) 

    2. “Meespelen!” Muzieklessen voor digitale muziekinstrumenten

    Debby Korfmacher (muziekdocent op het Conservatorium Amsterdam) en Karin van Dijk (van My Breath My Music) zetten in met een samenspel van een klankschaal en een magic flute.  

    My Breath My Music richt zich op het ontwikkelen en aanpassen van elektronische muziekinstrumenten voor muzikanten met een beperking. Zij passen elektronische muziekinstrumenten zo aan dat ze bespeelbaar worden voor hun doelgroep. Met steun van een wereldwijd netwerk maken zij indien nodig zelfs nieuwe instrumenten, zoals de Magic Flute.  

    In samenwerking met het Conservatorium Amsterdam en AHK ontwikkelen ze ook lesmethodes speciaal gericht op muzikanten met een beperking.

    Op de website van MyBreathMyMusic.com kan je meer ontdekken over hun innovatieve aangepaste muziekinstrumenten en speciale lesmethodes voor mensen met een beperking. 

    3. Kunstmatige Intelligentie in het Onderwijs

    Lector Bert Bredeweg deelde waardevolle inzichten over kansen en uitdagingen.

    4. Open leermateriaal binnen het Arts❤️Sciences Innovatienetwerk  

    Het Arts❤Sciences-Innovatienetwerk ontwikkelt en deelt open lesmateriaal voor het Voortgezet Onderwijs waarin kunst, wetenschap en technologie zijn geïntegreerd. Arts❤Sciences is een vorm van vakoverstijgend onderwijs waarvoor groeiende belangstelling is binnen het voortgezet onderwijs. 

    Jelmer en Guus, docent natuurkunde en muziek, experimenteren met een interdisciplinair lesprogramma genaamd ‘Kom prutsen met Jelmer en Guus’. Een van de lessen is het kunstproject ‘Overleven na een apocalyptisch event’ waarin leerlingen worden uitgedaagd om zelfstandig te ontdekken wat er nodig is in zo’n scenario. Ze berekenen bijvoorbeeld een cruciaal moment met natuurkundige principes, waarbij wiskundige berekeningen worden toegepast die aansluiten bij de lesstof van hogere klassen.

    5. Het proces van het zoeken naar de samenwerking van choreografie en technologie 

    Choreograaf David Middendorp – artistiek leider van Another Kind of Blue – liet ons ervaren hoe dans en technologie kunnen samensmelten tot vernieuwende kunstvormen. Hij vertelde over zijn idee om drones te integreren in een choreografie en hoe hij zijn zoektocht begon door er zelf een te bouwen, aangezien de technologie destijds nog in de kinderschoenen stond.

    Na diverse samenwerkingen met techbedrijven die niet het gewenste resultaat opleverden, gaf David niet op en bleef hij onvermoeibaar zoeken naar de perfecte samenwerking met drones. Hij deelde openhartig zijn ups en downs, wat regelmatig voor hilariteit zorgde bij het publiek.

    6. Presentatie Onderzoeksagenda OKWT lectoren 

    De lectoren van Onderwijs Kunst Wetenschap en Technologie van het AHK, schrijvers van het boek Wicked Art Assignments en Wicked Art Education, lieten een aantal voorbeelden zien van ontwerpers/kunstenaars die via beeld of object aandacht willen vragen voor maatschappelijke thema’s. Emiel Heijnen (lector) liet o.a. het ontwerp zien van Kiki Grammatopoulos een schoen met een 3D-geprinte zool, die tijdens het lopen zaden en plantenresten oppikken en verspreiden. 

    We zijn ontzettend geïnspireerd en het symposium heeft ons veel nieuwe inzichten opgeleverd die we mee terugbrengen naar ons werk voor Den Haag.

    Volg ons op social media voor meer updates, gesprekken en inspiratie rondom onderwijsinnovatie!

    Foto’s in dit blog: Jonathan Andrew