Docent geeft dansles m.b.v. de app Cacti

Op bezoek bij het NDT voor de lancering van de cacti-app

Foto is een printscreen van een promo-filmpje van NDT.

KOO werd uitgenodigd door De Haagse Scholen om kennis te komen maken met een nieuw product van het Nederlands Dans Theater voor kunsteducatie. Dit blog is een verslag van KOO-collega Wilma die eropuit ging om de app-lancering bij te wonen.

Onder de genodigden waren leerkrachten, vakdocenten, KOO-medewerkers en andere dansliefhebbers. De activiteiten bestonden uit een kennismaking, een gezamenlijk diner en ter afsluiting een voorstelling van NDT2.

Over de app

Met deze digibord-app van Nederlands Dans Theater (NDT) leren kinderen spelenderwijs over moderne dans. Het dansstuk Cacti van choreograaf Alexander Ekman vormt de basis van de app.

De kinderen bewegen mee met aanstekelijke dansvideo’s. Ze kijken samen naar videofragmenten uit Cacti en bespreken wat er is te zien aan de hand van kijkvragen. Ook verzinnen ze zelf dansbewegingen; door te spelen met animaties en fantasie-prikkelende opdrachten.

De Cacti App biedt niet alleen een introductie op moderne dans, maar vindt ook op creatieve wijze aansluiting bij de ontwikkelingsgebieden taal, muziek, ruimtelijke oriëntatie, sociale vaardigheden en motorische ontwikkeling.

 

“Het was een superleuke middag en avond waar uiteraard het onvermijdelijke plaatsvond… ja, we moesten ook dansen. Dit gebeurde in duo’s en een indeling van groep A en B waarbij groep A iets aan groep B moest laten zien. Het bleek allemaal mee te vallen, ik vond de sfeer relaxt en gemoedelijk. Het is toch altijd wel lekker om te bewegen en een ‘grens’ over te gaan.

Tijdens het diner zat ik tegenover een directeur die ik al jarenlang offertes stuur. We hadden elkaar nooit live gezien maar herkenden elkaar aan onze achternamen. Het is sowieso leuk een gezicht te zien bij iemand waar je wel eens iets over hoort.

Tijdens de presentatie van de dames van het NDT bleek hoe nauw betrokken zij zijn en zijn geweest bij de totstandkoming van de app. Dat was te merken aan hun enthousiasme over dit project.

De avond werd afgesloten met de voorstelling Illuminate, het eerste NDT 2-programma van dit seizoen, waarin drie opkomende choreografen in de schijnwerpers gezet worden! Ik heb genoten van deze mooie voorstelling en de geweldige dansers.

Maar waar het uiteindelijk allemaal om draait zijn natuurlijk de leerlingen. Wat moet het fijn zijn als je in je klas mag dansen. Onder begeleiding van een betrokken docent die ook meedoet. Ik hoop dat veel scholen deze app gaan gebruiken en hier veel plezier aan gaan beleven. Lekker met elkaar bezig zijn en je uiten in een veilige omgeving.

De Cacti App biedt niet alleen een introductie op moderne dans, maar vindt ook op creatieve wijze aansluiting bij de ontwikkelingsgebieden taal, muziek, ruimtelijke oriëntatie, sociale vaardigheden en motorische ontwikkeling.

Met nogmaals dank aan De Haagse Scholen die KOO-medewerkers hiervoor uitgenodigd hebben!”

Lets dance!

Groet,

Wilma Fioravanti

Projectondersteuner KOO

lijntekening collega Wilma