Verfhandjes tijdens een schilder workshop

Mijn eerste dag als (waarnemend) directeur bij KOO.

KOO en De Betovering

Vrijdag 1 november 2024. KOO is onderdeel van Festival de Betovering (voor wie dit niet kent, zie debetovering.nl, een bijzonder kunstfestival met nadruk op podiumkunsten verspreid over heel Den Haag. Op meer dan 60 locaties zijn er tijdens de herfstvakantie in Den Haag theatervoorstellingen te zien en diverse workshops te volgen). KOO is zoals de meeste mensen vast weten, gevestigd in Het Koorenhuis. Een gebouw met een lange geschiedenis.

Het Koorenhuis en zijn bewoners

Sinds Anna Vastgoed begin dit jaar Het Koorenhuis is gaan beheren lijkt het leven weer terug. Ook zij doen op vrijdag 1 november mee met het programma van De Betovering: theatergroep Fenix, een gezelschap met mensen met een verstandelijke beperking, is de hoofd-act. In 2023 stond dit gezelschap zelfs in Amare, maar de foyer van Het Koorenhuis is ook niet slecht. In het begin van de week was het de andere bewoner van het gebouw dat workshops verzorgde: bij NME-DAPA foundation konden de kinderen ervaren hoe het is om een musical-ster te worden (of in ieder geval een poging daartoe). De andere grote bewoner van Het Koorenhuis, CultuurSchakel deed niet mee aan De Betovering, want dat is haar functie ook niet. Wie precies wil weten wat zij wel doet ga eens naar de website.

Beperking of uitdaging?

Goed, terug naar de workshops (Graffiti en Djembé) van KOO. Wij zijn tijdens De Betovering de enige aanbieder van workshops voor kinderen met een beperking. In 2023 was de opkomst mager, dit jaar waren we van plan meer kinderen (en hun ouders, broertjes en zusjes) te bereiken. Deze uitdaging gingen we aan. We lieten flyers verspreiden op zes Speciaal Onderwijs-scholen waarmee we goed contact hebben en waar we structureel kunstonderwijs verzorgen. We gaven veel ruchtbaarheid aan de workshops via onze mediakanalen en werkten samen met De Betovering om zoveel mogelijk aandacht te geven. Ook posten we ons evenement dit jaar voor het eerst op kidsproofplus.nl, een landelijke website met uitjes en evenementen voor kinderen met een beperking.

Meisje aan het werk tijdens een Workshop graffiti tijdens festival de betovering

Alles van waarde is weerloos

Ons streven was dit jaar om meer dan 20 kinderen te bereiken. Uiteindelijk bezochten 11 kinderen onze workshops (exclusief de aanwezige broertjes en zusjes). Niet het gehoopte aantal. Desondanks was het een bijzondere en zeer waardevolle ochtend. Door de landelijke aandacht waren er zelfs een meisje uit Zwolle, en een gezin uit Zoetermeer met drie kinderen met een beperking, waarvan één kind niet naar school kon (zelfs niet naar een Speciaal Onderwijs school) naar Den Haag gekomen. Het emotioneert je wanneer je deze kinderen en hun ouders samen bezig ziet. De waarde die weerloosheid in zich heeft, het enthousiasme waarmee de kinderen Het Koorenhuis binnenkomen, de intensiteit waarmee ze de workshops volgen en de voldoening en trots die ze hebben als ze hun eigen Graffiti-kunstwerk mee mogen nemen: dit alles is van grote waarde. Een onvergetelijke ochtend, waarvan er meer in een jaar zouden moeten zitten. Met grote dank aan onze docenten Kathy Murillo (Graffiti) en Roel Eijgermans (Djembé) die niet alleen affiniteit hebben met deze doelgroep, maar ook scholing hiervoor hebben gevolgd (bij CultuurSchakel). In de omgang met zowel de familie als de kinderen zijn ze van grote betekenis. Ook de drie stagiaires van het Zandvliet, die ervoor kozen hun maatschappelijks stage bij KOO mee te lopen, dank voor jullie inzet en begeleiding.

Vele handen maken…

Vorig jaar was er een lichte twijfel of wel door moesten gaan met de workshops tijdens De Betovering, omdat de kinderen toen op één hand te tellen waren, dit jaar zijn het twee handen en volgend jaar voegen we daar nog wat handen aan toe. Het belang om deze bijzondere doelgroep te bereiken is groot; er kan naar mijn mening niet genoeg worden gedaan om deze kinderen uit hun isolement te halen. Hierbij moeten we als cultuursector samen optrekken (deze opdracht moeten we onszelf de komende jaren blijven opleggen!). Totdat uiteindelijk toegankelijkheid een vanzelfsprekendheid wordt. Kunstonderwijs, juist waar dit niet vanzelf gaat is het motto van KOO. Iedereen is welkom het motto van De Betovering. Ik hoop dat er de komende jaren nog veel van deze motto’s bijkomen. En nog belangrijker: dat er ook naar gehandeld wordt. Want dat is het enige wat daadwerkelijk telt, dat is de essentie, en ons bestaansrecht. En om dit te bereiken hebben we veel handen nodig. Want vele handen maken…

Met vriendelijke groet,

David Muiderman

Plaatsvervangend directeur KOO