kinderen treden op tijdens festival gaaf

In samenwerking met Fonds Kind & Handicap organiseerde we op vrijdag 20 mei festival GAAF. Een dag vol kunst en talent in theater de Vaillant, georganiseerd voor kinderen in het speciaal basisonderwijs. Verspreid over de dag kwamen 105 leerlingen naar het theater. Zenuwachtig, verlegen, ingetogen, enthousiast, zelfverzekerd; iedereen kwam op zijn/haar eigen manier binnen. Maar in alle ogen was hetzelfde te zien: verwondering. Er stond iets bijzonders te gebeuren, iets gaafs!

Het wachten tot de kinderen op GAAF aankwamen, was als een stilte voor de storm. Met groepen tegelijkertijd kwamen de kinderen het theater binnen, snel de jas uit en gezamenlijk het programma aftrappen in het theatercafé. De kinderen werden opgevangen door de daghost Deborah Cameron, ook wel bekend als DeeDee.

Na de korte opening was het tijd voor het workshopprogramma. In kleine groepjes deden leerlingen mee aan verschillende kunstworkshops, gegeven door professionele kunstdocenten. Even ontprikkelen bij het maken van houten beeldjes, ritme ervaren en spelen op djembés, vrijheid voelen om te dansen, zelf een audioloop maken of een rap schrijven over GAAF. Oftewel, even de ruimte voor ongedwongen creativiteit.

GAAF organiseren we niet zomaar in het theater. Met het festival geven we kinderen in het speciaal onderwijs een eigen en uniek podium. En waar kan je dit beter doen dan in een ‘echte’ theaterzaal, met een ‘echt’ podium? De afgelopen weken hebben een aantal leerlingen op school, in kleine groepjes, meegedaan aan een verdiepende cursus performance art, theater of muziek. Op festival GAAF afgelopen vrijdag, stonden deze kinderen te stralen tijdens hun performance. Trots op het podium, voor een volle zaal met klasgenoten en familieleden.

Het was een dag vol prikkels, energie en verlegde grenzen. Festival GAAF sloten we daarom af met een optreden van Zoe Reddy en de Zandkunstenaar. Even bijkomen en ontspannen zodat de kinderen rustig de bus in konden stappen. Terug naar school, vol nieuwe ervaringen en ontdekkingen.