Anita Swinkels-Buitelaar. Functie: Manager Kunstonderwijs

Anita Buitelaar  

Manager Kunstonderwijs 

Als manager kunstonderwijs ben ik verantwoordelijk voor de (door)ontwikkeling en uitvoering van KOO-projecten in alle facetten. Samen met de directeur vorm ik eveneens het MT van de organisatie.

Waarom ben je bij KOO gaan werken? 

KOO had in 2017 een vacature openstaan voor een combinatiebaan als projectleider muziek en projectleider docentencommunity. Ik heb jaren gewerkt als ZZP-er en vind het essentieel dat je goed voor je ZZP-ers zorgt, hun expertise maximaal inzet en ze zakelijk ontzorgt. Ik kreeg alle ruimte om nieuwe kaders en mogelijkheden te scheppen en deze in de organisatie te implementeren. Dat trok mij over de streep om bij KOO te gaan werken. Bovendien kon ik eveneens mijn onderwijservaring inzetten voor de scholen, waarbij ik een speciale voorliefde heb voor het speciaal onderwijs en het VMBO.

Wat vind je leuk/mooi aan je werk bij KOO? 

Ik geniet van de afwisseling van mijn werkdagen: strategisch, uitvoerend of juist aan de slag met nieuwe samenwerkingspartner. Er is zoveel expertise in huis en zijn zoveel mooie ideeën om mee aan de slag te gaan, dat is echt genieten. Wat ik heel mooi vind is het feit dat we de vakdocenten steeds meer artistiek en zakelijk in de lead zetten en dat we hard werken aan diversiteit en inclusie binnen het kunstonderwijs tegen een eerlijke betaling. Veel klanten en docenten blijven bij KOO hangen en waarderen onze manier van werken. Niets zo leuk om daaraan bij te dragen samen met mijn collega’s. Daarnaast geniet ik van de bevlogenheid van collega’s bij samenwerkingspartners in gesprekken waarin we continu proberen een stap verder te komen ten behoeve van de doelgroep. Plus het is ontzettend leuk om veel bekenden in je netwerk te hebben die elkaar kunnen versterken en ontzorgen.

Waarom vind jij het werk dat KOO doet belangrijk? 

De missie van KOO ondersteun ik volledig: toegang tot professioneel kunstonderwijs voor iedereen, vooral daar waar dat niet vanzelf gaat. Het zou niet moeten uitmaken in welke wijk je woont, wat je achtergrond is en vooral welke mogelijkheden in de maatschappij je hebt om jezelf te ontplooien. Toch is dit helaas maar al te vaak wél het geval. Dat ik door middel van kunstonderwijs kan bijdragen aan inclusie en het bieden van diversiteit passend bij het startpunt van de ontvanger vind ik een voorrecht.

Heb je gestudeerd? Zo ja, wat heb je gestudeerd? Of wat studeer je nu? 

Na de middelbare school heb ik in Rotterdam op het conservatorium Docent Muziek gestudeerd met als bijvak viool. Dat was een enorm brede opleiding met veel ruimte voor eigen accenten. Daarna heb ik een opleiding gevolgd voor onderzoek en management in het onderwijs en kreeg ik een jaar een onderzoeksbeurs om onderzoek te doen naar de ontwikkeling van teacher leadership bij leerkrachten in het primair en voortgezet onderwijs. 

Waar houd je je buiten werk mee bezig?

Ik speel graag viool in amateur orkesten en kamermuziek ter ontspanning en ben lid van een coöperatie bij Herenboeren. Hier verbouwen we onze eigen groenten en fruit en help ik regelmatig een dagdeel op het land mee. Heel leerzaam! Ik vind het dan ook heerlijk om daarna lekker te koken met de opbrengst van het land. Bourgondisch ben ik zeker wel te noemen.

Wat is jouw (creatieve) talent? En waar ben je ontzettend slecht in? 

Ik vind het heerlijk om nieuwe dingen te ontwikkelen en te experimenteren. Daarnaast ben ik goed met woorden: een rijm of aubade schud ik zo uit mijn mouw voor je. Ik krijg keuzestress van teveel opties en kan heel slecht tegen onnodige verspilling.  Daarnaast heb ik een heel slecht ontwikkeld richtingsgevoel en kan echt overal verdwalen….