Artist in Residence

In ons KOO-lab worden vernieuwende lessen of kunstonderwijsconcepten bedacht en ontwikkeld door kunstvakdocenten. Zij zijn immers de inhoudelijke krachtbron van KOO. Het Oecumenisch Aandachtscentrum wilde laten onderzoeken of en hoe kunstactiviteiten de sociale interactie tussen bezoekers kan vergroten. Beeldend kunstvakdocent Djoa van Oostenrijk hebben wij gevraagd om hier onderzoek naar te doen en een adviesrapport op te stellen. Zo ontstond het kunstproject Artist in Residence. 

Het Aandachtscentrum is een open huis in het hartje van Den Haag. Het is open voor hen die een moment van rust en stilte zoeken in het leven van alledag. Hoewel de deur van het Aandachtscentrum voor iedereen open staat, lijkt een groot deel van de bezoekers te bestaan uit ofwel Oost-Europeanen ofwel Hagenezen. 

Djoa heeft gedurende een maand op verschillende dagen en tijden het Aandachtscentrum bezocht. Ze heeft met bezoekers gepraat, de sfeer geproefd en is met werknemers/vrijwilligers in gesprek gegaan. Haar advies is om een gevoel van thuis te creëren: “Aandacht, rust en het gevoel van thuiskomen zijn hier het hardst nodig. Kunst kan hierin een sleutelrol spelen”. Het is belangrijk om een kunstworkshop te geven waarbinnen iedereen zijn of haar eigen bijdrage kan leveren. Zo ontstond het idee van Djoa om samen met de bezoekers een collage te maken over de betekenis van thuis.