4-12 jaar: Zangles van KOO-kunstvakdocent Johan van der Zwet

Meester Johan geeft les op SBO De Bonte Vlinder (speciaal onderwijs). De filmpjes zijn gemaakt voor zijn leerlingen en hij deelt ze ook graag met andere kinderen! In zijn lessen word je uitgedaagd om mee te zingen. Onder begeleiding van zijn gitaar of piano zingt hij liedjes als Welles Nietes, de Rommelruimrokker en Alles kwijt. Zing mee! 

8-12 jaar: Harples van KOO-kunstvakdocent Suzanne Zijderveld

Hoeveel snaren heeft de harp? En wat is de functie van de pedalen? Juf Suzanne heeft voor haar leerlingen op Basisschool Het Volle Leven een les gemaakt waarbij de harp de hoofdrol speelt. Ze leert je er thuis ook graag meer over. Na afloop van het filmpje kun je deelnemen aan een quiz via Kazoo.it. Wat heb jij onthouden van haar les?

8-12 jaar: Ontdek het Orkest

KOO en het Residentie Orkest hebben een leerlijn ontwikkeld waarbij kinderen het orkest, verschillende orkestleden en hun instrumenten beter leren kennen.  Onderdeel van deze leerlijn is het dirigeerproject waarbij de leerlingen zelf de bok bestijgen en het meespeelconcert waarbij de leerlingen zelf plaatsnemen tussen de orkestleden. Om de quarantainetijd wat leuker te maken hebben wij muziekopdrachten uit deze leerlijn online gezet. Je vindt de opdrachten hier.

12 – 14 jaar: KOO – DAS: Digital art& Science

Kunst en wetenschap ontmoeten elkaar in de lessen van DAS, een project voor jongeren in de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Bouw een website, componeer je eigen muziekstuk, ontwikkel jezelf als grafisch ontwerper of maak je eigen game… Ieder domein heeft een aantal lessen. Gemiddeld duurt een les 1,5 uur. Dus ga er lekker voor zitten en upgrade jezelf van leek tot kenner! De lessen vind je hier.

Ontdek het Orkest online

Ontdek het Orkest is een uniek samenwerkingsproject tussen het Residentie Orkest en KOO. Gedurende drie jaar leren kinderen uit groep 6, 7 en 8 diverse orkestleden, instrumenten en muziek kennen. De leerlingen krijgen niet alleen een bijzonder kijkje in de keuken van een gerenommeerd orkest, maar ze leren zelf ook allerlei instrumenten bespelen onder leiding van musici en muziekvakdocenten.

De planning is door Corona even flink in de war geschopt. Geen lessen in de klas! Gelukkig kunnen leerlingen nu thuis mee doen met de online lessenreeks. Alle lessen zijn te vinden op deze pagina. Veel plezier met de muzieklessen over Peer Gynt en de Kleine Zeemeermin!

Voorstel filmpje

Meespeelles 1.1 Introductie

Meespeelles 1.2 De Arabische Dans

Meespeelles 1.3 De Arabische Dans – oefening

Meespeelles 1.4 Dat is mijn wens (klik hier voor de les)

Meespeelles 2.1 Introductie

Meespeelles 2.2 In de hal van de Bergkoning

Meespeelles 2.3 In de hal van de Bergkoning – oefening

Meespeelles 2.4 Dat is mijn wens (vervolg)

Meespeelles 2.5 Herhaling De Arabische dans

Meespeelles 2.6 Afsluiting

Meespeelles 3.1 Introductie

Meespeelles 3.2 Peer Gynt en de Kleine Zeemeermin (klik hier voor de les)

Meespeelles 3.3 Afsluiting

Wil jij meer informatie over dit project? Neem gerust contact op met Anita Buitelaar via anita@koo.nl

4+: Artiance

Op de website van Artiance vind je dagelijks om 13.30 uur een nieuwe online kunstopdracht waar je zelfstandig thuis mee aan de slag kunt. Deel je na afloop je gemaakte kunstwerk via social media, dan maak je kans op een Artiance hoodie! Zet je beste beentje voor dus.

4-12 jaar: Kunstcentraal

Op de website van Kunstcentraal vind je creatieve opdrachten voor basisschoolleerlingen die je thuis kunt uitvoeren. Maak je eigen flipboekje, ontwerp je eigen lettertype, maak jezelf na als Brikkipoppetje, verzamel en fotografeer objecten van dezelfde kleur en fotograaf deze of maak een stokpop. Het is slechts een greep uit de creatieve activiteiten die worden aangeboden.

4-12 jaar: Eigenwijs digitaal

Eigenwijs Digitaal heeft voor iedereen een inlogcode beschikbaar gesteld om al het online materiaal te gebruiken. Je vindt er bijvoorbeeld een liedbundel om samen liedjes te zingen, maar ook worden er voor alle klassen complete muziek-, dans- en dramalessen aangeboden. Om in te loggen maak je gebruik van de inlogcode lente. Het wachtwoord is: muziekles.

4-12 jaar: Laat maar Leren

Laat maar Leren is creatief onderwijs voor op het digibord en nu ook thuis te testen met proeflessen op het vlak van beeldende kunst en schrijven voor alle groepen uit het basisonderwijs. De opdrachten zijn heel divers: maak een lenteversje, schrijf een kaartje aan je opa en/of oma met een belangrijke vraag over vroeger, maak het mannetje in de maan van klei of schrijf de afloop en het slot van een verhaal.

4-12 jaar: OOADA Klaslokaal

OOADA Klaslokaal kun je kunstlessen lessen vinden voor basisschoolleerlingen ontwikkeld door de leukste meesters en juffen van 22 scholen.

4-12 jaar: Follow a Muse

Bij Follow a Muse kun je een gratis account aanmaken zodat je toegang hebt tot digitale lesapps voor dans, beeldende kunst, muziek en erfgoed. Zij werken hiervoor samen met verschillende musea en culturele instellingen.

4-12 jaar: Kunstgebouw

Met de creatieve lesideeën Nederland Waterland, besteed je op een leuke en creatieve manier aandacht aan het thema water. Wat dacht je van muziek maken met water? Of bouw je eigen vuurtoren!

4-12 jaar: Squla

Of je kind nu heel muzikaal is, noten kan lezen of goed kan zingen, dat maakt bij het spelen van de muziek-quizzen van Squla helemaal niet uit. Als je maar plezier hebt! Iedere vorm van muziek beïnvloedt namelijk de ontwikkeling van het kind op een positieve manier. Met leuke spelletjes en leerzame quizzen leert je kind vanaf groep 4 over verschillende instrumenten. Er is extra veel audio beschikbaar zodat je kind leert goed te luisteren en oefent met het herkennen van klanken, ritmes en melodieën. Ook is er aandacht voor wat muziek met je emoties doet. Dit alles zonder dat een instrument nodig is. Want muziek bestaat uit zoveel meer!

5 – 9 jaar: Digitale scheurkalender

De Digitale Scheurkalender is een frisse, laagdrempelige kennismaking met kunst en erfgoed in de klas. Via eenvoudige kijkopdrachten, filosofische vragen, filmpjes en creatieve opdrachten ontdek je kunst en erfgoed in de omgeving Zuid-Holland. Het wachtwoord om in te loggen is: zuidholland.

4-18 jaar: Schooltv

De website van SchoolTV heeft veel online materiaal voor kinderen van alle leeftijden. Maak kennis met muziek van over de hele wereld,  teken een stripverhaal of zaag een figuurtje naar keuze. Op de site vind je ook allerlei handige filmpjes waarin je bijvoorbeeld leert hoe je diepte tekent of hoe je schaduwen aanbrengt aan je tekening.

12 – 18: Rembrandts buren: ontdek, creëer en win

Leerlingen worden door middel van een video rondgeleid door de tentoonstelling Hier. Zwart in Rembrandts tijd. Vervolgens kunnen leerlingen thuis aan de slag met het creëren van een eigen identiteit. Het eindresultaat kan uiteenlopend zijn: een foto, een rap, een tekening of een filmpje. De mooiste inzendingen ontvangen zelfs een prijs. Deze creatieve wedstrijd loopt tot 22 juni. De opdracht vind je op deze pagina.

Vanaf 0 jaar: De luisterbieb

De bibliotheken hebben hun online luisterboeken openbaar gezet voor leden en niet leden, zodat je toch kunt luisteren naar allerlei spannende verhalen. Klik hier om naar de luisterbieb te gaan.

0-6 jaar: De bibliotheek

Kijk en luister samen met je kind naar voorleesverhalen. Het boek is geanimeerd en wordt ondersteund door muziek. Griezel mee met Paul van Loon in De Griezelbus, laat je betoveren door de mooiste sprookjes of lees over juffrouw Minoes die vroeger een poes was! Met je Bibliotheekaccount kun je onbeperkt genieten van alle voorleesfilmpjes. Je vindt de filmpjes hier.

0-10 jaar: De Voorleeshoek

De Voorleeshoek plaatst elke week drie nieuwe voorleesfilmpjes. Je hebt altijd een rijk gevulde boekenkast. Zo zijn er bijvoorbeeld spannende, avontuurlijke en informatieve boeken. Daarmee is het ook ideaal voor Nederlanders in het buitenland. Op deze manier ontdek je altijd nieuwe verhalen. De Voorleeshoek is een maand gratis beschikbaar.

2 – 6 jaar: Bereslim

Met de Bereslimme Boeken leren kinderen in een half uur tijd maar liefst 5 a 6 woorden! Bereslim heeft alle digitale prentenboeken gratis beschikbaar gesteld om deze quarantainetijd door te komen. Je kunt inloggen met de gebruikersnaam: bereslim100943. Het wachtwoord is: Bieb2020.

4-12 jaar: Laat maar Leren

Laat maar Leren is creatief onderwijs voor op het digibord en nu ook thuis te testen met proeflessen op het vlak van beeldende kunst en schrijven voor alle groepen uit het basisonderwijs. De opdrachten zijn heel divers: maak een lenteversje, schrijf een kaartje aan je opa en/of oma met een belangrijke vraag over vroeger, maak het mannetje in de maan van klei of schrijf de afloop en het slot van een verhaal.

4-16 jaar: Boekids

Boekids helpt jou de komende periode door! Er zijn meerdere dingen die je kunt doen. Super interessante interactieve colleges volgen in een online klaslokaal. Boekids geeft je ook een dagelijkse boekentip op Facebook. #IKLEESTHUIS. En je kunt speciale lesbrieven over spannende onderwerpen maken: Kunnen we straks echt op en neer naar Mars, verandert het verliezen van een weddenschap je identiteit?

8-12 jaar: Yoleo

Hoe krijg je kinderen van 8-12 jaar die niet van lezen houden met hun neus in de boeken? Door lezen leuk te maken! Met Yoleo verdien je leespunten die je kunt gebruiken om je virtuele kamer in te richten. Lezen met Yoleo is makkelijk doordat de tekst wordt getoond en voorgelezen. Het is eigenlijk een soort karaoke dus. Duizenden kinderen maken al met veel plezier gebruik van Yoleo + app.

8-18 jaar: Diaplus

Op de website van Diaplus vind je meer dan 800 teksten voor alle leerlingen vanaf groep 5 tot aan niveau 3F in het voortgezet onderwijs. Via teksten over onder andere kunstthema’s leer je beter lezen én doe je kennis op over kunst. Twee vliegen in één klap dus. Log in als docent met de code: demo11806doc05. Het wachtwoord is: 9R&bn4F.

0-12 jaar: Kindermuziekweek

Van 27 maart tot en met 5 april vondt de online Kindermuziekweek plaats. Vanuit huis kon je allerlei programma’s volgen. Zelf muziek maken, alleen kijken en je laten inspireren. Het kon allemaal! Het programma is nog steeds te zien en te beluisteren.

4-10 jaar: Muziekschool Amsterdam

Volg live muziekles via Instagram! De Muziekschool Amsterdam biedt dagelijks om 10.00 uur een nieuwe les aan. De lessen zijn ook terug te kijken.

4-12 jaar: Leskwartier

Op de website van Leskwartier worden kunstlessen aangeboden voor basisschoolleerlingen van alle niveaus. Denk aan een les bodypercussie of canon zingen.

4-12 jaar: Digibord op school

Op de website van Digibordopschool vind je tal van muziekopdrachten en spellen. Veel opdrachten focussen zich op klassieke muziek en klassieke instrumenten. Zeker even het bekijken waard!

4-12 jaar: Muziekinschool.net

Op deze pagina vind je veel muzieklessen en liedjes. Je kunt zoeken op domeinen zoals zingen, spelen, maken, luisteren en kennis. Of op leeftijd en thema’s als seizoenen, emoties en feestdagen.

4-12 jaar: Muziekjuf Helga

Leer beatboxen, doe mee met bodypercussie, tik mee op de maat of zing uit volle borst een liedje mee. Juf Helga geeft les op verschillende scholen en heeft opdrachten ontwikkeld waarmee je thuis aan de slag kan: zingen, dansen, iets maken, tekenen. De site zal dagelijks worden aangepast!

4-12 jaar: 123Zing

Veel muziekdocenten gebruiken op school de muziekmethode 123Zing. Het 123ZING ontwikkeld goed, modern en eigentijds muziekonderwijs! Ze hebben liedjes en lessen klaargezet die je thuis direct kunt gebruiken zonder in te loggen.

4-12 jaar: Concertgebouw Orkest

Maak kennis met de fantasievolle rijkheid van klassieke muziek door de educatieve apps. Beroemde muziekstukken gespeeld door beroemde musici zoals de pianobroers Lucas en Arthur Jussen. Eductieve spelletjes waarbij je wordt uitgedaagd om geluiden aan de instrumenten te koppelen. Eigen melodieën maken en veel weetjes. Boven alles veel kijk, luisterplezier. Carnival des Animaux (4-8 jaar), Peter en de Wolf (8-10 jaar), Romeo & Julia (10-12 jaar)

4-12 jaar: Tuinieren met slagwerk

Experimenteren met het ritselen van de bladeren en de klanken van plantenpotten. Slagwerk Den Haag heeft een educatieve website gemaakt waarop kinderen deze zomer kunnen leren experimenteren met muziek maken in de tuin. Klik hier om naar de digitale tuin te gaan!

6-15 jaar: Freek Koopmans van slagwerkgroep Percossa

Freek Koopmans is lid van slagwerkgroep Percossa en leert je graag het één en ander over slagwerk en bodypercussie. Dat doet hij vanuit zijn woonkamer en de studio tussen de instrumenten. Heb je geen instrumenten, geen probleem het hele huis is een instrument. Hoe? Dat laat hij zien!

Vanaf 6 jaar: Klassieke Karweitje door Ab Nieuwdorp op NPO Radio 4

Elke dag krijg je van Ab Nieuwdorp een muziekstuk te horen met daarbij een opdracht. Je gaat bijvoorbeeld op zoek naar de melodie van vader Jacob in symfonie nr1 deel III van mahler en je ontmoet onbekende instrumenten zoals de cimbalom. Prikkelende opdrachten voor je luisterend oor en je creatieve geest. Voor welk instrument zou jij muziek willen fantaseren?

7-10 jaar: Alle Dagen Klassiek

De klassieke muziekkalender voor in de klas en thuis! Elke dag wordt er op deze pagina van een muziekstuk geplaatst met daarbij een spelletje of opdracht. Geen instrumenten voor nodig, alleen soms pen en papier. Een mooie manier om de dag te beginnen of op een rustmomentje van de dag.

Vanaf 8 jaar: Acapella Maker

Maak een canon of meerstemmig stuk. Zing of speel iets in en maak er een canon van of een ander meerstemmig stuk. Speel je geen instrument, dan kan je altijd nog gebruikmaken van bodypercussie! Het is mogelijk om het resultaat te delen met je vrienden. Acapella Maker download je in de App Store.

Vanaf 8 jaar: Drumbit app

Maak je eigen beat. De Drumbit app is als het ware een online drumstel. Je kunt direct aan de slag! Je download de app in de app-store

Vanaf 8 jaar: Jeroen Schipper – Muzikale Zaken

Leer de ukelele bespelen via Facebook! Kinderliedjesschrijver Jeroen Schipper kan je helpen om jou wat technieken aan te leren zodat jij straks de basics van het ukelele spelen beheerst.

Vanaf 8 jaar: Iedereen klassiek

Sander De Keere neemt je mee naar de wondere wereld van de klassieke muziek! Iedereen klassiek is er voor iedereen die de schoonheid en de kracht van klassieke muziek wil ontdekken. Wat doet een dirigent? Waarom zijn De 4 Seizoenen van Vivaldi zo beroemd? En wie is Arvo Pärt? Sander deelt 8 weken lang elke woensdag zijn kijk op de feiten!

9-10 jaar: Bandlab

Een creatief muziekplatform dat je gebruikt met behulp van een app. Werk samen met je vrienden online aan een eigen track en deel het resultaat. Bandlab is geschikt voor leerlingen uit de groepen 6 t/m 8.

Vanaf 10 jaar: 3voor12 Home Schooling

Leer van alles over popmuziek op de website van 3voor12. Van The Beatles tot aan Michael Jackson…allerlei popiconen passeren de revue. Je kunt zelfs een snelcursusje in de Nederlandse festivals volgen!

V