Creatieve opdrachten voor kinderen

 • Op de website van Kunstcentraal vind je creatieve opdrachten voor basisschoolleerlingen die je thuis kunt uitvoeren. Maak je eigen flipboekje, ontwerp je eigen lettertype, maak jezelf na als Brikkipoppetje, verzamel en fotografeer objecten van dezelfde kleur en fotograaf deze of maak een stokpop. Het is slechts een greep uit de creatieve activiteiten die worden aangeboden.
 • Eigenwijs Digitaal heeft voor iedereen een inlogcode beschikbaar gesteld om al het online materiaal te gebruiken. Je vindt er bijvoorbeeld een liedbundel om samen liedjes te zingen, maar ook worden er voor alle klassen complete muziek-, dans- en dramalessen aangeboden. Om in te loggen maak je gebruik van de inlogcode lente. Het wachtwoord is: muziekles.
 • Op de website van Artiance vind je dagelijks om 13.30 uur een nieuwe online kunstopdracht waar je zelfstandig thuis mee aan de slag kunt. Deel je na afloop je gemaakte kunstwerk via social media, dan maak je kans op een Artiance hoodie! Zet je beste beentje voor dus.
 • Op de Instagrampagina van Tussen Kunst en Quarantaine word je uitgedaagd om zelf een mooi kunstwerk na te maken. Poseer bijvoorbeeld als Mona Lisa of boots de setting van Het Melkmeisje na.
 • De website van SchoolTV heeft veel online materiaal voor kinderen van alle leeftijden. Maak kennis met muziek van over de hele wereld,  teken een stripverhaal of zaag een figuurtje naar keuze. Op de site vind je ook allerlei handige filmpjes waarin je bijvoorbeeld leert hoe je diepte tekent of hoe je schaduwen aanbrengt aan je tekening.
 • De Digitale Scheurkalender is een frisse, laagdrempelige kennismaking met kunst en erfgoed in de klas. Via eenvoudige kijkopdrachten, filosofische vragen, filmpjes en creatieve opdrachten ontdek je kunst en erfgoed in de omgeving Zuid-Holland. Het wachtwoord om in te loggen is: zuidholland.
 • Op deze landelijke livestream kun je lessen voor basisschoolleerlingen vinden, waaronder ook muziekles!
 • Op de website van Leskwartier worden kunstlessen aangeboden voor basisschoolleerlingen van alle niveaus. Denk aan een les bodypercussie of canon zingen.
 • Bij Follow a Muse kun je een gratis account aanmaken zodat je toegang hebt tot digitale lesapps voor dans, beeldende kunst, muziek en erfgoed. Zij werken hiervoor samen met verschillende musea en culturele instellingen.
 • Nederland is een echt waterland. We zijn goed in watersporten en in het houden van droge voeten. Met de creatieve lesideeën Nederland Waterland, besteed je op een leuke en creatieve manier aandacht aan het thema water. Wat dacht je van muziek maken met water? Of bouw je eigen vuurtoren! Deze online lessen zijn zeer geschikt om te gebruiken in combinatie met de vakken aardrijkskunde, geschiedenis, natuur en techniek.

Woordjes leren met behulp van prentenboeken!

Gemiddeld leren kinderen 2 a 3 nieuwe woorden per dag. Met de BereslimmeBoeken leren kinderen in een half uur tijd maar liefst 5 a 6 woorden! Bereslim heeft alle digitale prentenboeken gratis beschikbaar gesteld om deze quarantainetijd door te komen. Je kunt inloggen met de gebruikersnaam: bereslim100943. Het wachtwoord is: Bieb2020.

Verbeter je taalvaardigheid en leer tegelijkertijd meer over kunst 

Op de website van Diaplus vind je meer dan 800 teksten voor alle leerlingen vanaf groep 5 tot aan niveau 3F in het voortgezet onderwijs. Via teksten over onder andere kunstthema’s leer je beter lezen én doe je kennis op over kunst. Twee vliegen in één klap dus. Log in als docent met de code: demo11806doc05. Het wachtwoord is: 9R&bn4F.

Voorlezen

 • Kijk en luister samen met je kind naar voorleesverhalen. In ieder filmpje wordt een boek voorgelezen voor kinderen tussen 0-6 jaar. Het boek is geanimeerd en wordt ondersteund door muziek. Zo heb je altijd spannende, avontuurlijke en informatieve voorleesboeken! Met je Bibliotheekaccount kun je onbeperkt genieten van alle voorleesfilmpjes. Je vindt de filmpjes hier.
 • Om de dagen voor kinderen tussen 0 en 10 jaar thuis leuk en leerzaam te maken, is De Voorleeshoek drie weken gratis beschikbaar.

De luisterbieb – online luisterboeken

De bibliotheken hebben hun online luisterboeken openbaar gezet voor leden en niet leden, zodat je toch kunt luisteren naar allerlei spannende verhalen. Klik hier om naar de luisterbieb te gaan.

Gratis e-books

Zolang de Bibliotheek Den Haag gesloten is, kun je -indien je lid bent- toegang krijgen tot e-books. Griezel mee met Paul van Loon in De Griezelbus, laat je betoveren door de mooiste sprookjes of lees over juffrouw Minoes die vroeger een poes was!

Squla

Spelen is de beste manier om te leren. Bij Squla kan je kind alle basisschoolvakken oefenen door middel van leuke games en quizzen. Oefen hier bijvoorbeeld je leesvaardigheid op een creatieve manier!

Creatief schrijven

Laat maar Leren biedt gratis proeflessen aan op het vlak van beeldende kunst en schrijven voor alle groepen uit het basisonderwijs. De opdrachten zijn heel divers: maak een lenteversje, maak samen een rijmketting, schrijf een kaartje aan je opa en/of oma met een belangrijke vraag over vroeger of schrijf de afloop en het slot van een verhaal. Neem snel een kijkje voor het complete aanbod aan opdrachten.

Op een leuke manier beter leren lezen 

Hoe krijg je kinderen van 8-12 jaar die niet van lezen houden met hun neus in de boeken? Door lezen leuk te maken! Met Yoleo verdien je leespunten die je kunt gebruiken om je virtuele kamer in te richten. Lezen met Yoleo is makkelijk doordat de tekst wordt getoond en voorgelezen. Het is eigenlijk een soort karaoke dus. Duizenden kinderen maken al met veel plezier gebruik van Yoleo. 

Online muzieklessen 

Ontdek het Orkest 

KOO heeft in samenwerking met het Residentie Orkest een leerlijn ontwikkeld waarbij kinderen het orkest, verschillende orkestleden en hun instrumenten beter leren kennen.  Onderdeel van deze leerlijn is het dirigeerproject waarbij de leerlingen zelf de bok bestijgen en het meespeelconcert waarbij de leerlingen zelf plaatsnemen tussen de orkestleden. Om de quarantainetijd wat leuker te maken hebben wij muziekopdrachten uit deze leerlijn online gezet. Je vindt de opdrachten hier.  Daarnaast heeft het Residentie Orkest de familievoorstelling Het Zwanenmeer online gezet zodat je deze samen met het gezin kunt kijken. De voorstelling werd getipt als hoogtepunt van het jaar!

Een schilderij bekijken met je oren

Een schilderij bekijken met je oren, hoe werkt dat precies? Het Mauritshuis heeft een speciale collectie waarbij een artiest een lied schrijft met een bepaald schilderij als onderwerp.

Jouw eigen fanfareorkest 

Bepaal zelf wie uit het fanfareorkest mag spelen en leer zo de instrumenten kennen die in een fanfareorkest voorkomen. Tegelijkertijd maak jij je eigen fanfarehitje. Klik hier om te starten!

Muziek algemeen

 • Op de website van Digibordopschool vind je tal van muziekopdrachten en spellen. Veel opdrachten focussen zich op klassieke muziek en klassieke instrumenten. Zeker even het bekijken waard!
 • Volg live muziekles via Instagram! De Muziekschool Amsterdam biedt dagelijks om 10.00 uur een nieuwe les aan. De lessen zijn ook terug te kijken.
 • Sander Metz geeft online muziekles op Youtube. Klik hier om naar zijn video’s te gaan.
 • Muzieklessen volgen via Facebook kan ook nog. Freek Koopmans is lid van slagwerkgroep Percossa en leert je graag het één en ander over muziek.
 • Op deze pagina vind je veel muzieklessen en liedjes. De lessen zijn gericht op de domeinen zingen, spelen, maken, luisteren en kennis.
 • Elke dag wordt er op deze pagina van Alle Dagen Muziek een muziekstuk geplaatst met daarbij een spelletje of opdracht.
 • Een enorme voorraad muzikale spelletjes vind je hier. Train je gehoor, leer componeren en leer van alles over instrumenten, notatie en symbolen. Het meeste materiaal is in het Engels!
 • Of je kind nu heel muzikaal is, noten kan lezen of goed kan zingen, dat maakt bij het spelen van de muziek-quizzen van Squla helemaal niet uit. Als je maar plezier hebt! Iedere vorm van muziek beïnvloedt namelijk de ontwikkeling van het kind op een positieve manier. Met leuke spelletjes en leerzame quizzen leert je kind vanaf groep 4 over verschillende instrumenten. Er is extra veel audio beschikbaar zodat je kind leert goed te luisteren en oefent met het herkennen van klanken, ritmes en melodieën. Ook is er aandacht voor wat muziek met je emoties doet. Dit alles zonder dat een instrument nodig is. Want muziek bestaat uit zoveel meer!
 • Van 27 maart tot en met 5 april vindt de online Kindermuziekweek plaats en kun je vanuit huis allerlei leuke programma’s volgen die je activeren om zelf muziek te maken, maar je ook zullen inspireren. Het programma van de Kindermuziekweek vind je hier.
 • Muziekjuf Helga heeft een website gemaakt waar je allerlei leuke opdrachten vindt voor thuis. Leer beatboxen, bodypercussie, tik mee op de maat of zing uit volle borst een liedje mee. Er zijn opdrachten voor alle niveaus binnen het primair onderwijs.

Muziek: Ukelele

Leer de ukelele bespelen via Facebook! Kinderliedjesschrijver Jeroen Schipper kan je helpen om jou wat technieken aan te leren zodat jij straks de basics van het ukelele spelen beheerst.

Muziek: klassiek 

 •  Elke dag krijg je van Ab Nieuwdorp van NPO Radio 4 een muziekstuk te horen met daarbij een leuke opdracht, het zogeheten Klassieke Karweitje.
 • Op het Youtube-kanaal van Iedereen Klassiek leer je van alles over klassieke muziekstukken en haar componisten.

Muziek: Pop

Leer van alles over popmuziek op de website van 3voor12. Van The Beatles tot aan Michael Jackson…allerlei popiconen passeren de revue.

Muziek: Making the band

Werk samen met je vrienden online aan een eigen track en deel het resultaat met iedereen. Bandlab is geschikt voor leerlingen uit de groepen 6 t/m 8.

Muziek: Zingen

Op deze website vind je allerlei leuke en leerzame meezingvideo’s voor kinderen van de basisschool.

Vertelvoorstellingen

Op de website van het Concertgebouworkest zijn de volgende vertelvoorstellingen met bijbehorend lesmateriaal te vinden:

 • Carnival des Animaux (geschikt voor de onderbouw)
 • Peter en de Wolf (geschikt voor de middenbouw)
 • Romeo & Julia (geschikt voor de bovenbouw)

Muzikale apps 

 • Word een DJ met Groovepad! Breng je muzikale dromen tot leven door in een handomdraai groovy, lekker klinkende muziek te maken. Met de beatmaker leer je om je eigen nummers te maken en verschillende muzieknummers af te spelen. Kies gewoon je favoriete genres en tik op de pads om beats en muziek te maken! Experimenteer, mix stijlen, componeer ongelooflijke melodieën en leer stap voor stap hoe je beats maakt met Groovepad. Je downloadt de app in de app-store.
 • Maak een canon of meerstemmig stuk. Zing of speel iets in en maak er een canon van of een ander meerstemmig stuk. Speel je geen instrument, dan kan je altijd nog gebruikmaken van bodypercussie! Het is mogelijk om het resultaat te delen met je vrienden. Acapella Maker download je in de App Store.
 • Maak je eigen beat. De Drumbit app is als het ware een online drumstel. Klik hier en ga direct aan de slag.

Apps overig

De app van Cinekid biedt een overzicht van allerlei leuke, digitale apps.

 

 

 

Theaterles 

 • Nu je niet naar theaterschool het Rabarber kunt komen, komt Rabarber naar jou. Voor alle leeftijdsgroepen hebben ze iedere week een nieuwe theateropdracht klaar staan. Deze zijn geschikt voor kinderen en jongeren vanaf 6 jaar.
 • De Amsterdamse Jeugdtheaterschool geeft theaterles aan thuiszitters. De lessen zijn geschikt voor leerlingen uit de groepen 5 tot en met 8 en voor jongeren van 12 – 18 jaar!
 • Elke dag wordt er op dit Instagram-account een theaterles gedeeld. De les duurt 10 minuten. Mis het niet!

Creatief denken

 • Via Facebook en Instagram deelt Drama Online een opdracht waarbij je zelf wordt gestimuleerd om creatief na te denken. Neem bijvoorbeeld het sprookje ‘Hans en Grietje’.  De broer en zus vinden in het verhaal de weg naar hun huis terug. Maar bedenk eens een ander einde, waarbij ze de weg terug niet vinden, maar het verhaal wel goed afloopt.
 • Samen ontdekken met BuitenSpeelkaarten! Met hulp van deze kaarten geef je kinderen de mogelijkheid om op ontdekkingstocht te gaan in de natuur en daarbij hun creativiteit en fantasie te gebruiken.

Theatershows

 • Tovernaarsduo Titus & Fien wil absoluut niet dat kinderen zich gaan vervelen. Daarom zijn ze dagelijks om 16.00 uur live met een interactieve show via Facebook.
 • Bekijk voorstellingen uit het archief van Orkater veilig vanuit je eigen huis! Elke dag om 15.00 uur verschijnt een nieuwe voorstelling online. De voorstellingen zijn sowieso tot 6 april te zien en zijn in het bijzonder geschikt voor leerlingen uit het voortgezet onderwijs.
 • Theaters en gezelschappen hebben speciaal voor alle thuisblijvende kinderen verschillende voorstellingen online beschikbaar gemaakt. Kidsproof heeft ze op een rij gezet!

Beeldende kunst: algemeen

 • Op de website van de Woord&Beeldclub vind je allerlei kunstlessen op het vlak van beeldende kunst. Volg bijvoorbeeld een lessencyclus over licht en schaduw, of over patronen en perspectieven.
 • Om het leven thuis leuker en makkelijker te maken, heeft Museum LAM Lisse iets moois bedacht. Iets waarmee je de dag thuis altijd goed kunt beginnen. Het is geschikt voor alle leeftijden en goed voor hoofd, hart en handen. Zie het als ochtendgymnastiek voor je hoofd en je humeur. Iedere ochtend om 10.00 uur geven zij namelijk via Instagram een kunstsnack cadeau. Bij deze kunstsnack word je  uitgedaagd om ook zelf creatief thuis aan de slag te gaan.
 • Laat maar Leren biedt gratis proeflessen aan op het vlak van beeldende kunst en schrijven voor alle groepen uit het basisonderwijs. De opdrachten zijn lekker divers: van tekenen met een potlood tot tekenen met houtskool en van boetseren met klei en papier maché tot aan schilderen met acrylverf.

Beeldende kunst: Design (voor scholen)

Stichting DesignWeek@school daagt je wekelijks uit voor de design challenge. Tijdens een design challenge leren jongeren hoe zij met behulp van technologie problemen op kunnen lossen en oefenen zij hun empathische, creatieve en digitale vaardigheden. We maken gebruik van een educatieve online game. Leerlingen worden met uitdagende opdrachten door het design thinking proces geleid, de leerkracht ziet online alle resultaten en kan feedback geven. Meer weten over de challenge? Bekijk de Facebookpagina van DesignWeek@School.

Beeldende kunst: striptekenen

In de online Tekenduck video’s leert een echte striptekenaar je stap voor stap hoe jij Donald en zijn vrienden zelf kunt tekenen! Pak je potloden, gum en papier en ga direct aan de slag. Iedere schooldag staat er om 16.00 uur weer een nieuwe video voor je klaar op de website Donaldduck.nl of op Facebook.

Beeldende kunst: tekenen

Doe mee met de 30-dagen tekenchallenge voor kinderen en laat je fantasie en creativiteit stromen. De challenge is te vinden op de Facebookpagina van het MuseumAtelier. Iedere dag word je uitgedaagd om iets anders te tekenen. Maak bijvoorbeeld een zelfportret, of teken je huis.

Beeldende kunst: kennis

 • Het Rijksmuseum heeft haar collectie online staan. Blader door de 676.462 kunstwerken en zoek de mooiste uit. Bij iedere kunstwerk kun je ook wat achtergrondinformatie lezen over de kunstenaar of over de personen die staan afgebeeld.
 • 2500 musea van over de hele wereld bieden een virtuele rondleiding aan. Klik hier om te kijken welke collectie jij graag zou willen zien.
 • Op deze pagina vind je 100 toonaangevende kunstwerken die in openbare ruimtes staan waar veel over te doen is geweest. Wat is jouw mening over het kunstwerk?
 • We kennen allemaal Piet Mondriaan wel, maar wat weten we eigenlijk van zijn werk? Het project “Piet Mondriaan op bezoek” gaat in op de persoon Mondriaan, zijn manier van werken en de ontwikkeling in zijn werk. De leerlingen gaan zelf aan de slag in de stijl van Mondriaan.
 • Centraal in het project van Van Gogh staan zijn drie werken Zonnebloemen, Bos met kreupelhout en Caféterras bij nacht. De leerlingen kijken goed naar de schilderijen en letten daarbij vooral op kleur, licht en de manier van schilderen. Vervolgens gaan ze zelf aan het werk in de stijl van Van Gogh.
 • In de lessenserie “Vijf voor Rembrandt” vertellen vijf kunstenaars over de invloed van Rembrandt op hun werk. Zij nodigen de leerlingen uit te werken met diezelfde thema’s die hen hebben geïnspireerd. Theatermaakster Moniek Merkx vertelt bijvoorbeeld over licht en donker in Rembrandts schilderen en de overeenkomsten daarvan in het theater. Schilder Nour-Eddine Jarram vertelt hoe de verhalen in Rembrandts schilderen hem hebben geïnspireerd tot nieuwe verhalen.
 • Boijmans heeft veel educatieve video’s beschikbaar gesteld voor leerlingen uit het primair en voortgezet onderwijs, soms ook vergezeld van leuke vragen een opdrachten. Je leert bijvoorbeeld over perspectieven in de kunst, het werk van Mondriaan en over kinetische kunst.

Beeldende kunst: kleuren

Het Kunstmuseum heeft allerlei kleurplaten online staan! Ook de moeite waard zijn de doe-bladen. Download hier de doe-bladen van Mondriaan & De Stijl, Breitner vs Israels en Monet.

Beeldende kunst: knutselen

 • Op de website van Zappelin vind je allerlei leuke knutselwerken voor de jongste basisschoolleerlingen. Het materiaal is geschikt voor peuters en kleuters. Maak bijvoorbeeld een panfluit van rietjes of kleur een muziekinstrument in.
 • Art-s-cool biedt online kunstlessen aan. Bekijk hoe juf Sara een zine-boekje vouwt en leer hoe jij een eigen boek kunt maken. Elke woensdag geeft juf Sara tussen 14.00 en 15.00 uur live les. Die kan je hier bekijken.

Beeldende kunst voor 0-6 jaar

Kleintjekunst maakt interactieve kunstprogramma’s voor kinderen van nul tot zes jaar, waarin jonge kinderen zintuiglijke ervaringen opdoen, experimenteren met hun verbeeldingskracht en creatieve vaardigheden ontwikkelen.

Creatieve opdrachten van Muzee 

Normaal kun je in Muzee in Scheveningen klederdracht bekijken, op onderzoek uit in de Bomschuit, de aquaria bewonderen en theatervoorstellingen bekijken. Omdat de voordeur tijdelijk op slot is, kan dat nu allemaal even niet en gaat Muzee online. Je vindt er regelmatig leuke, nieuwe opdrachten, filmpjes, quizjes en meer! Een van de opdrachten is bijvoorbeeld het maken van fantasiedieren met natuurlijk materialen. Ga nu de uitdaging aan!

Films

 • Voor alle docenten, leerkrachten en ouders/begeleiders die leerlingen ook digitaal willen laten genieten van bijzondere films en lessen, biedt International Film Festival Rotterdam verschillende lesprogramma’s aan voor het basis- en voortgezet onderwijs . De lessen zijn ook individueel te gebruiken door leerlingen uit het primair onderwijs, voortgezet onderwijs en het mbo.
 • In vier online lessen leer jij zelf een film te maken, een script te schrijven en je film te monteren. Klik hier om meteen aan de slag te gaan!
 • Film is overal. Maar waar kijk je eigenlijk naar? Is dat wat je ziet echt? Waarom wordt een film opeens spannend? Hoe wordt een animatie gemaakt? Laat je leerlingen verder kijken. Méér zien. Ontdek samen alles over de magie van film, de kunst van het maken en de kunst van het kijken. Het Eye museum heeft voor alle leeftijdsgroepen en niveaus online lesmateriaal beschikbaar gesteld over film.

Programmeren kun je leren!

 • Op deze website van Hack in the Class leer je spelenderwijs van alles over programmeren, maar ook over andere belangrijke online zaken zoals “digitale hygiëne” en privacy.
 • Volg de leerlijn Creatief Programmeren bij De Creatieve Code. Speciaal voor leerlingen uit de bovenbouw van het primair onderwijs en onderbouw van het voortgezet onderwijs.

21st century skills

 • Je kind groeit op in een digitaal tijdperk. In 21st century skills van Squla leert je kind spelenderwijs vaardigheden die voor de toekomst belangrijk zijn zoals programmeren en creatief denken.
 • Stichting DesignWeek@school daagt je wekelijks uit voor de design challenge. Tijdens een design challenge leren jongeren hoe zij met behulp van technologie problemen op kunnen lossen en oefenen zij hun empathische, creatieve en digitale vaardigheden. We maken gebruik van een educatieve online game. Leerlingen worden met uitdagende opdrachten door het design thinking proces geleid, de leerkracht ziet online alle resultaten en kan feedback geven. Meer weten over de challenge? Bekijk de Facebookpagina van DesignWeek@School.

Digitale vormgeving en AV

Voor middelbare scholieren die meer willen weten over bijvoorbeeld het maken van animaties, het ontwerpen van een huisstijl of het bouwen van een app of website staan een aantal uitdagende projecten online. Je vindt ze hier!

Architectuur

Bouw jouw huis van de toekomst! Op deze site krijg je de opdracht om je droomhuis en -tuin te ontwerpen. Je visualiseert je huisontwerp door het maken van een moodboard, je richt je eigen kavel in en maakt een plattegrond van jouw huis en tuin. Natuurlijk wordt je daarbij uitgedaagd om zo goed mogelijk na te denken over de inzet van duurzame materialen.

Online danslessen voor kinderen 

 • Dansen kan ook prima thuis! Op de website van Cultuurhuis de Klinker kun je online danslessen volgen. Zet de tafel en de stoelen maar alvast aan de kant. Je vindt online de volgende lessen: ballet, tapdans, modern/jazz & streetdance.
 • Dansplaneet deelt op haar Instagramaccount dagelijks een dansfilmpje, opgenomen op een externe locatie zoals het bos of in de speeltuin. Ze daagt jou uit om mee te doen.

Online danslessen voor alle leeftijden

Het Danskantoor heeft verschillende danslessen online gezet. Je vindt er leuke lessen voor alle leeftijden, zelfs voor peuters. Ook een aanrader zijn de video’s speciaal voor ouder en kind. Verschillende dansstijlen komen aan bod; van klassiek tot aan streetdance en hiphop en van jazz/showdans tot aan moderne dans. Ga snel naar de website om het volledige aanbod te bekijken.