Het bruist van het kunstzinnig talent in Den Haag!  Tijdens festival de Bruiserij op zondag 19 november vieren we dat iédereen mee kan doen aan kunstonderwijs of kunstbeoefening. Ook mensen die liever bewegen dan stilzitten, niet kunnen bewegen, voor wie horen, zien of spreken niet vanzelfsprekend is of voor wie meer moeite heeft met het verwerken van prikkels. Kunst is er echt voor iedereen. 

Tijdens Festival de Bruiserij geven we organisaties, individuele docenten en andere initiatieven die zich inzetten voor een inclusieve kunstwereld een podium. Met optredens van onder andere Fenix, DanceAble en de Mooiste MuziekClub maken we er een inspirerende, bruisende maar ook ontspannen dag van. 

Kom je ook?
Ben je benieuwd welke creatieve cursussen er in Den Haag gegeven worden? Ben je zelf een aanbieder met inclusief cursusaanbod? Of wil je gewoon genieten van alle mooie optredens en inspiratie deze dag? Meld je dan aan via deze link en zet de 19e alvast in je agenda! Goed om te weten: entree is gratis en alle leeftijden zijn welkom!

Toegankelijkheid festival

Jouw festivalervaring

Niet iedereen vindt het makkelijk om zomaar naar een festival te gaan. Misschien wil je wel graag, maar vind je het spannend om met veel mensen te zijn, zit je niet graag in een theaterzaal of ben je snel overprikkeld. Ook dan ben je van harte welkom om langs te komen bij Festival de Bruiserij!

We proberen tijdens het organiseren van het programma met iedereen rekening te houden. Zo is het festival toegankelijk voor mensen in een rolstoel, is er een schrijftolk aanwezig bij een aantal van de programmaonderdelen en zal er een speciale rustruimte ingericht worden. Voel je de behoefte om even weg te lopen tijdens één van de programmaonderdelen? Dan is dat – zolang je het zo stil mogelijk doet – helemaal oké!

Heb je zelf specifieke wensen of behoeftes waardoor jouw theaterervaring verbeterd wordt? Laat het ons dan zeker weten!

Naar het programma

Privéles beeldend in Paleistuinen

Door Ardi Brouwer

Les in het Muziek en Spel Atelier

Door Carmen van Haren (van de Mooiste Muziekclub)

Het programma

Je bent op zondag 19 november vanaf 12.30 uur van harte welkom in theater de Vaillant voor Festival de Bruiserij! Het festivalprogramma bestaat uit drie blokken. Je kan er voor kiezen om de hele middag in het theater door te brengen (leuk!), of naar één of twee van de programmablokken te komen. We vragen je om tijdens je aanmelding aan te geven welk blok of welke blokken je denkt te bezoeken en aan welke workshop je mee wil doen. 

12.30 uur: start festival. zaaldeuren open om 13.15 uur.

De Fanfare

Een voorstelling van theatergroep Fenix

BLok 1: voorstelling / 13.20 - 14.20 uur

pictogram rolstoel
– Theatervoorstelling ‘De Fanfare’ door Fenix (circa 30 min)

Wekelijks komen Joos, Bertrand, Jim, Lucas, Vlinder, Sacha en Ninja samen in het buurthuis. Welke muzikale verrassing staat er vanavond op het programma? Of… hebben ze andere noten op hun zang? Welkom bij De Fanfare! Waarin niets is zoals het lijkt. Door de verscheidenheid aan karakters is het nooit saai en gebeurt er altijd wat.

– Optreden DanceAble door Holland Dance Festival (circa 10 min)

Holland Dance Festival organiseert al enkele jaren de DanceAble-cursusreeksen. Deze danslessen zijn geschikt voor iedereen met en zonder (fysieke) beperking en worden gegeven door onze professionele dansdocenten. Met DanceAble wil Holland Dance Festival inclusiedans in Nederland stevig op de kaart zetten, drempels verlagen en vooroordelen wegnemen.

aanmelden voor het festival

BLok 2: WORKSHOPS / 14.40 - 15.10 uur

Ik ben erbij de 19e!

DanceAble dansles

Door Holland Dance Festival

Individuele pianoles

Door Eric Schulp

BLok 3: open podium / 15.30 - 16.30 uur

pictogram rolstoel

In Den Haag zijn er verschillende professionele aanbieders die zich inzetten voor een inclusieve kunstwereld. Zij bieden cursussen aan voor mensen met en zonder beperking. Soms in groepsverband, soms één op één. Tijdens Festival de Bruiserij geven we deze aanbieders en cursisten graag een podium, zodat ook jullie kunnen genieten van dit muzikale plezier. Zie het als een voorspeelmiddag, maar dan op een écht podium, in een échte theaterzaal.

Ben je benieuwd naar het Haagse talent? Kom dan naar het open podium om te kijken naar verschillende muzikanten (in spe). Met optredens van:

Cursisten Eric Schulp

Informatie volgt

De Verhalenvertellers

De Verhalenvertellers is een project van KOO en is er voor mensen met psychische kwetsbaarheid. Kunstdocent Siggi helpt deelnemers de woorden te vinden voor hun verhaal, hun flow te verbeteren en een eigen nummer te performen voor publiek. Tijdens Festival de Bruiserij mogen deelnemer die dat willen optreden.

Cursisten Carmen van Haren

Carmen neemt leerlingen mee van het Muziek en Spel Atelier en de Mooiste Muziekclub. We worden verrast met een mooi lied en avontuurlijke klanken.

Cursisten Marie-Anne van Rijbroek

Sep (6 jaar)
Aman (7 jaar)
Anthony (32 jaar)

aanmelden voor het festival

Festival afgelopen om 16.30 uur *

* Het programma van het festival is om 16.30 uur afgelopen. Wil je graag docenten of andere betrokkenen ontmoeten? Blijf dan zeker na 16.30 uur nog even hangen in het theatercafé voor een drankje. We kletsen daar graag verder!

Randprogramma

Rustruimte

Er gebeurt van alles op Festival de Bruiserij en we snappen dat dit soms wat overweldigend kan zijn. Daarom hebben we een rustruimte ingericht waar jij je even kan onttrekken van alle drukte. Tijdens het festival delen we oogmaskers uit die je in de rustruimte kan opzetten. Wil je een koptelefoon op? Neem die dan vooral mee naar het festival. De koptelefoon mag namelijk ook mee de zaal in. Verder kan je in de rustruimte in stilte puzzelen, kleuren of even helemaal niets doen.

Doorlopende film

In de gele zaal wordt er (behalve tussen 14.20 – 15.20 uur) doorlopend een filmpje met verschillende videofragmenten afgespeeld. Loop gerust even binnen om een kijkje te nemen!

Theatercafé

Tussen het programma door kan je altijd terecht in het theatercafé. Haal een lekker drankje bij de bar, ontferm je over een kleurplaat of een Klein Kunstje, loop langs de verschillende “kraampjes” (met o.a. zelfgemaakte kinderboeken en kunstkaarten) en bekijk de expositie die gemaakt is door Edwin in samenwerking met beeldend docent Ardi Brouwer.
Heb je vragen? Dan kan je in het theatercafé naar de informatietafel lopen. Daar helpen we je graag verder!

Foto’s 

Tijdens Festival de Bruiserij is er een professionele fotograaf aanwezig. Op grond van de wet Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) moeten we je vooraf vragen óf we foto’s waar jij herkenbaar op staat mogen gebruiken voor promotionele doeleinden (denk aan onze website, social media kanalen, nieuwsbrief en folders/flyers). De foto’s die tijdens Festival de Bruiserij worden gemaakt plaatsen we daarom niet zomaar online.


over de bruiserij

Bij KOO vinden we het belangrijk dat iedereen zijn, haar of hun weg kan vinden naar passend vrijetijdsaanbod in Den Haag. Kunstonderwijs en kunstbeoefening moet namelijk voor iedereen toegankelijk zijn. Om de zoektocht naar een passende cursus makkelijker te maken zijn we bezig om het diverse aanbod in Den Haag te bundelen. Voorlopig gebeurt dit nog op onze website, maar achter de schermen zijn we druk bezig met de ontwikkeling van een los platform: De Bruiserij

De cursussen die op De Bruiserij komen te staan worden aangeboden door zelfstandige kunstdocenten en collectieven/organisaties in de culturele sector. Met oog op inclusie, want alle cursussen op het platform zijn voor een brede doelgroep toegankelijk. Natuurlijk wel met speciale aandacht voor wie liever beweegt dan stilzit, voor wie niet kan bewegen, voor wie horen en zien niet vanzelfsprekend is of voor wie meer moeite heeft met het verwerken van prikkels

Op zondag 19 november vieren we deze ontwikkelingen graag met jou tijdens een speciale festival editie.

Meer weten over de Bruiserij? Bezoek dan onze website.

  • In samenwerking met Holland Dance Festival, Carmen van Haren, Eric Schulp, Marie-Anne van Rijbroek (MuziekSpeciaal), Cultuurschakel.
  • Mede mogelijk gemaakt door Gemeente Den Haag.
  • © Foto’s door Sjoerd Derine en de Schaapjesfabriek