Droomweg: kunstlessen voor kinderen uit het speciaal onderwijs 

Van 11 tot en met 15 november vond op de Bonte Vlinder de Droomwegweek plaats. Deze week stond helemaal in het teken van kunst en kunstbeoefening. De leerlingen kregen de kans om allerlei creatieve workshops te volgen. Spelenderwijs maakten ze kennis met de  kunstdisciplines dans, beeldend, theater en muziek. Voor leerlingen die de smaak te pakken hebben gekregen na deze droomweek, wordt in 2020 een speciale naschoolse cursus georganiseerd. Ook dit gebeurt onder leiding van kunstvakdocenten van KOO. Dat Droomweg niet alleen bij de leerlingen in de smaak valt, werd des te duidelijker toen wij een leerkracht van de Bonte Vlinder spraken:

Mariska (Cultuurcoördinator en leerkracht van de Bonte Vlinder) over Droomweg:

Voor de kinderen van de Bonte Vlinder was de Droomwegweek een geweldige ervaring. Veel kinderen komen nooit in aanraking met dans, djembé-muziek en theater wat inhoudt dat zij niet de kans krijgen om een onaangeraakt talent te ontwikkelen. De meerwaarde van Droomweg is tweeledig: enerzijds kunnen kwetsbare kinderen in het SBO op een veilige manier kennis maken met verschillende kunstvakken. Lekker in de eigen omgeving en met de eigen juf die een oogje in het zeil houdt. De regels zijn hetzelfde, de plek is bekend; allemaal voorwaarden die belangrijk zijn voor onze kinderen waardoor ze op een ontspannen wijze kunnen genieten en zich inleven. Anderzijds is het organiseren van een themaweek voor leerkrachten binnen het SBO een zeer tijdrovende en kostbare activiteit. En dat tijd en financiële middelen steeds zeldzamer worden binnen het onderwijs weten we allemaal! Helaas moeten leerkrachten hun tijd vaak besteden aan overleggen, invullen van papierwerk en bijscholing waardoor een goede voorbereiding soms ongewild als laatste op de planning staat. En deze hele kunstweek is gewoon gratis!

De leerkrachten hoeven voor deze inspirerende week zelf niets anders te doen dan een ruimte regelen, zorgen voor een groepsindeling en genieten van stralende kinderen…Droomweg zouden wij op de Bonte Vlinder wel elke maand willen! Voor Siske (projectleider bij KOO) een dikke 10!